Aktie Analytiker väntar sig en stark kvartalsrapport från hygienkoncernen Essity på torsdag. Prishöjningar i kombination med fallande råvarupriser spås gynna bolagets justerade rörelseresultat, ebita, och motsvarande marginal.

I en analys daterad den 18 januari upprepade Nordea sin köprekommendation med riktkursen 330 kronor för Essity. Vid 13.15-tiden på fredagseftermiddagen handlas Essity upp till kursen 287,30 kr.

Nordea uppskattar att Essity rapporterar ett justerat ebita-resultat på 3.695 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2022, en tydlig ökning mot jämförelsekvartalet från 2021 då siffran landade på 3.077 miljoner kronor. Nordea spår samtidigt den justerade ebita-marginalen till 8,5 procent för kvartalet.

Banken räknar med större prishöjningar från Essitys håll och antar samtidigt en något lägre kostnadsbasframöver.

Nordea ligger ungefär i linje med övriga analytikerkåren enligt Infronts analytikerestimat, som visar en förväntan om ett justerat ebita-resultat på 3.688 miljoner kronor och en justerad ebita-marginal om 8,4 procent.

Danske Bank har i en analys från den 19 januari upprepat sin köprekommendation med riktkursen 325 kronor för Essity.

Banken prognostiserar att hygienkoncernens justerade ebita för fjärde kvartalet ökar med 10,2 procent mot senaste kvartal och med 7,0 procent mot samma kvartal 2021. Danske Bank pekar, likt Nordea, på Essitys fortsatta prisökningar i kombination med den avtagande inflationen i råvarukostnader som anledningar till det förbättrade ebita-resultatet.

Inför det stundande året lyfter banken även fram en svagare amerikansk dollar som en positiv faktor.

Bland de potentiella riskerna i kvartalet lyfter Danske Bank att fallande spotpriser på energi eventuellt inte får fått utslag då Essitys prissäkringar kan ha skett på högre nivåer än spotpriserna, vilket skulle resultera i fortsatt motvind.

En annan risk i kvartalet är att den organiska tillväxten för de nyligen förvärvade Knix och Modibod kan överraska negativt.

Danske Bank förväntar sig att Essity-ledningen guidar försiktigt optimistiskt för första kvartalet 2023, givet den senaste tidens minskningar i råvarukostnader.

Även Carnegie har en positiv syn på hygienkoncernen. I ett marknadsbrev från den 18 januari upprepade banken köp med riktkursen 340 kronor. Likaså här står den justerade ebita-marginalen i centrum.

”Massapriserna har fallit med över 10 procent under de senaste 3-4 månaderna medan naturgaspriserna har sjunkit 85 procent(!) sedan toppen. Vi tror att detta kan bana väg för en oöverträffad marginalåterhämtning under de kommande två åren”, noterar banken och fortsätter:

”Om det någonsin finns en tid att äga Essity skulle det vara de kommande 12-18 månaderna.” Essitys rapport för det fjärde kvartalet väntas torsdagen den 26 januari klockan 07.00.