Aktie Veoneer borde ha nappat på amerikanska Qualcomms första erbjudande om att köpa en del av bolaget, Arriver, och då betala uppemot 26 dollar per aktie. Det anser Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau, som i Dagens industri kritiserar Veoneers styrelses agerande i budprocessen.

I stället valde Veoneer, som ägnar sig åt aktiv fordonssäkerhet, att gå vidare med kanadensiska Magnas bud värt 31,25 dollar per aktie för hela bolaget.

”Den ekvationen är lite svår att få ihop eftersom det med största sannolikhet finns bra köpare för resterande del”, säger Hampus Engellau till tidningen.

Han räknar med att Veoneer exklusive Arriver är värt cirka 12-18 dollar per aktie. Genom att i stället sälja Arriver till Qualcomm för 26 dollar per aktie och sedan försöka sälja resten för uppemot 18 dollar per aktie hade Veoneers ägare kunnat få 42 dollar per aktie i stället för de 37 som Qualcomm nu erbjuder för hela bolaget.

Enligt Hampus Engellau är det mest troliga utfallet om Veoneer köps ut från börsen att Autoliv köper tillbaka ”Restraint Control Systems” från Qualcomm. Chanserna till att Magna lämnar ett motbud är sannolikt borta, tror analytikern.

”Det har gått för lång tid. Även om det är så att Magna kan betala 40-43 dollar är frågan om de tycker att det är lönt att göra det när Qualcomm har så stora finansiella möjligheter. Det är ingen stor grej för Qualcomm att toppa ett sånt bud och det är så uppenbart att de vill ha Arriver”, säger Hampus Engellau.