Analys President Donald Trumps flygstopp mellan Schengenländerna och USA blir spiken i kistan för det hårt skuldsatta Norwegian Air, menar Goodbody-analytikern Mark Simpson enligt Bloomberg.

Orsaken bakom Mark Simpsons deppiga utlåtande är att Norwegians skuldmultipel på 8x jämfört med fjolårets rörelseresultat, med vilket bolaget är nästan dubbelt så skuldsatt som tvåan på listan av europeiska flygbolag. Turkish Airlines har en skuldsättningsgrad på 4,2. SAS ligger på i sammanhanget modesta 0,5.

Även kassan ser skral ut för det norska flygbolaget, med 3,1 miljarder norska kronor. Det är dessutom kronor som deprecierats rejält i den senaste veckans oljepriskrasch.

Till råga på allt är USA oerhört viktigt för Norwegian, menar Mark Simpson. Norwegians största exponering är dess Nordamerika-rutter.

Norwegian Airs aktie störtade 22 procent på Oslobörsen på torsdagseftermiddagen och har hittills i år rasat med 80 procent. Fortsatt finns det dock fallhöjd kvar, i alla fall om man ska tro på HSBC:s analytiker Andrew Lobbenberg, som under morgonen sänkte riktkursen till 0:50 norska kronor, från 30.

Banken räknar med att Norwegian kommer att på kassaflödesproblem framöver och att leverantörer kommer att inta en försiktig hållning gentemot bolaget.

”Sannolikheten att flygbolag kommer att kunna ta in betydande summor nytt aktiekapital i den nuvarande miljön ser inte hög ut”, skriver HSBC-analytikern.

Norwegians aktiekurs på torsdagen var runt 7:50 kronor.