Aktietips Bedömare räknar med att Europa går in en lågkonjunktur i slutet av året. Analytiker på Morningstar har därför tagit fram en korg med de tio bästa europeiska aktierna att äga i sämre ekonomiska tider.

Prognoser från den brittiska storbanken Barclays pekar mot att euroområdet glider in i en lågkonjunktur under årets fjärde kvartal och att den varar fram till mitten på nästa år. Under perioden räknar storbanken med en nedgång i euroländernas BNP på 1,7 procent. 

Sämre ekonomiska tider är dåliga nyheter för börsen. Morningstars analytiker har därför tagit fram en korg med de tio bästa aktierna att äga i en lågkonjunktur. 

Analytikerna uppger i ett inlägg på analysföretagets hemsida att de föredrar lågt värderade bolag i defensiva sektorer, exempelvis dagligvaruhandeln och läkemedelsbranschen (se lista längre ned i artikeln). 

Ett av namnen på listan är det svenska medicinteknikbolaget Elekta som rasat drygt 48 procent på Stockholmsbörsen under 2022.

Bolaget handlas nu till en rabatt på 52 procent mot den värdering som Morningstar analytikernas anser är rimlig för aktien, så kallad ”fair value”. 

Tabell: Morningstars favoritaktier i en lågkonjunktur. 

                   Bolag       Verksamhet          Land
Ocado Group PLC Dagligvaruhandel Storbritannien
Elekta AB Class B Medicinteknik Sverige
Fresenius SE & Co KGaA Medicinteknik Tyskland
Koninklijke Philips NV Elektroniktillverkare Nederländerna
Grifols SA PRF Läkemedel Spanien
GSK PLC Läkemedel Storbritannien
Enel SpA Energi Italien
Associated British Foods PLC Dagligvaruhandel Storbritannien
Anheuser-Busch InBev SA/NV Bryggeri Belgien
GN Store Nord A/S Hörapparater Danmark