Riksbanken Erik Thedéen ses som ett utmärkt val att ersätta Stefan Ingves som chef för Riksbanken. Det uppger riksbanksbevakare för Nyhetsbyrån Direkt på fredagen efter nyheten att Stefan Ingves slutar vid årsskiftet och efterträds av nuvarande chefen för Finansinspektionen, Erik Thedéen.

Stefan Mellin, senior analytiker på Danske Bank, trodde visserligen att Riksbanken skulle välja en intern ersättare till Ingves, men att han ändå någonstans i bakhuvudet haft Thedéen som ett alternativ.

”Han är inte ett överraskande namn, utan väldigt kompetent, ett bra val”, säger Stefan Mellin.

Strax efter nyheten kommit skrev Mellin på Twitter att han ser Thedéen som en ”hök”.

För Direkt förklarar han vad han menade med det.

”Om jag tvingas sätta ett epitet på honom skulle jag säga att han är en hök, en person som lutar sig mot vinden om det behövs, och som ser till skuldsättning och bostadsmarknaden”, säger Stefan Mellin.

Han noterar att Finansinspektionen tidigare delvis varit i konfrontation med Riksbanken, men lyfter även fram att Stefan Ingves i ett tal nyligen bland annat talade om hur penningpolitikens och makrotillsynens verktyg i vissa fall har liknande effekter.

”Han (Thedéen) klär på sig en ny hatt, men skulle inte vara stick i stäv med signaler från Riksbanken den senaste tiden”, säger Stefan Mellin.

Han tillägger att det nu är inflationen som är högsta prioritet, så därför kanske det inte finns något motsatsförhållande mellan de två områdena.

Claes Måhlén, chefstrateg på Handelsbanken, hade visserligen själv trott att Ingves skulle ersättas av en kvinna, men tycker inte heller att Thedéen känns som ett helt överraskande namn, ”han är en kompetent person, ett utmärkt val”.

”Han är en person som är väldigt lämpad att lotsa svenska hushåll genom den här komplexa tiden som väntar, med hög inflation och högre räntor. Riksbanken kommer ju vara i fokus”, säger Måhlén.

Han vet inte om det är så relevant att nu tala i termer av hök eller duva.

”Räntorna ska ju upp, det är inte tu tal om det. Det gäller att balansera hög inflation med risker för konjunkturen, hur man gör det. Hök eller duva kommer att vara oviktigt en tid framöver”, tror Måhlén.

Han betonar att det ”nog inte är fel att komma från Finansinspektionen” i en tid som denna.

”Feedbackloopen går tillbaka till konjunkturen och inflationen”, säger han.

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, skriver i ett kundbrev att Riksbanken under Stefan Ingves haft ett väldigt starkt fokus på inflationen, men att detta, ”på marginalen” kan ändras med Thedéen.

”Detta kan bli något duvaktigt eftersom Thedéen kanske förespråkar något långsammare åtstramning med hänsyn till den räntekänsliga ekonomin. I det långa loppet kan det dock bli något hökaktigt eftersom Thedéen kan vara benägen att hålla styrräntan högre och göra mindre QE”, enligt Isaksson.

Han tillägger att med den nya riksbankslagen, som väntas antas av riksdagen inom kort, kommer Riksbankens direktion på sikt att ha fem ledamöter och inte sex ledamöter som nu.

”Detta innebär att chefen inte längre kommer att ha den avgörande rösten”, påpekar Torbjörn Isaksson.