Valet Det svenska riksdagsvalet ser ut att gå mot en knapp vinst för Ulf Kristerssons regeringsalternativ. Det ser ut att bli ännu en svag regering som också kan visa sig svår att hålla ihop, menar analytiker på finansmarknaden.

”Även om det inte är en överraskning, ser det ut som ännu en svag regering som sannolikt kommer att visa sig instabil”, säger Oxford Economics seniorekonom Daniel Kral till Nyhetsbyrån Direkt och tillägger att det för en utomstående framstår som märkligt att det mest troligt blir ledaren för det tredje största partiet som blir statsminister.

”Med tanke på de omedelbara utmaningarna och uppgifterna framöver – inflation och levnadskostnader, lag och ordning, slutförande av Nato-anslutningen och det kommande EU-ordförandeskapet – är en regering på autopilot en lyx som Sverige inte direkt har råd med för tillfället”, fortsätter han.

I rösträkningen har nu Ulf Kristerssons regeringsalternativ 175 mandat i riksdagen, och därmed majoritet, medan Magdalena Anderssons koalition får 174 mandat. Ett tydligare resultat väntas först på onsdag.

Swedbanks seniorekonom Knut Hallberg betonar även han det svaga regeringsunderlaget.

”Kristersson kan nog gå i land med att bilda en regering, men det blir en grannlaga uppgift. Det ser ut att bli en väldigt skör majoritet och frågan är om regeringen kommer att hålla ihop. Liberalerna är nog den svagaste länken här, det kan bli turbulent och nya politiska vildar. Det finns en stor osäkerhet”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger också att svårigheterna att få ihop en regering, där alla partier har sina hjärtefrågor, kan leda till en sammantaget väl expansiv finanspolitik.

”Alla partier måste få något att visa upp för sina väljare. Det skulle kunna tala för att det blir en lite mer expansiv politik än vad som egentligen är önskvärt i det här läget”, säger han.

”Sverigedemokraterna kommer att slåss för a-kassan samtidigt som Kristdemokraterna och Liberalerna inte vill minska biståndet. Sedan ska de satsas på försvaret, lag och ordning samtidigt som inflationen gör att kostnaderna skenar på många håll. Utrymmet för att sänka skatter blir nog begränsat”, fortsätter han.

Nordeas analytiker Gustav Helgesson skriver i en kommentar att det fortsatt är oklart, men en högerregering ser mest trolig ut. Intensiva förhandlingar väntas framöver och det kan återigen ta tid att bilda en ny regering.

”Sverige är på väg mot ännu en svag minoritetsregering som är beroende av stöd från ett ‘stödparti’ för att få igenom sin budget. Detta tyder på att vi ser mot ytterligare en mandatperiod med relativt få strukturreformer”, skriver han.

Han tillägger att en trolig reformagenda för en högerregering troligen lär innehålla striktare invandringspolitik, lag och ordning, investeringar i bland annat kärnkraft samt lägre skatter. Det är mer osäkert vad en vänsterregering skulle prioritera, med miljö och välfärd lär troligen få mer pengar.

”Finanspolitiken kommer troligen att förbli expansiv oavsett vilken sida som vinner”, skriver Gustav Helgesson.