Konjunktur Förtroendet fortsätter att stärkas, enligt Konjunkturinstitutets barometer i mars, där industrin är det tydliga dragloket men där det också finns en optimism om framtiden generellt. Även om barometern troligen överdriver tillväxten i närtid visar den på att det finns en stark tillväxtkraft som bara väntar på att få släppas lös. Den bilden framkommer i analytikerkommentarer.

”Stämningsläget är bra överlag, vilket indikerar en stark tillväxt framöver även om barometern nog överskattar tillväxten på kort sikt eftersom restriktioner gör att tillväxten inte kan ta sådan fart. Men barometern illustrerar vilken tillväxtkraft som finns i ekonomin när restriktioner väl lättas. Så det finns all anledning att vara optimistisk inför 2021. Svensk ekonomi på rätt väg och står i startblocken när väl restriktionerna släpps. Då kan det bli en väldig skjuts upp, framför allt i krissektorerna”, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Konjunkturinstitutets sammanfattande barometerindikator steg till 105,3 i mars från 103,8 i februari, vilket är väl över normalläget 100. Den enda enskilda sektorn som ligger över 100 är dock industrin, vars konfidensindikator steg till 117,7.

”Industrin sticker ut med ett väldigt optimistiskt stämningsläge, vilket är lite förvånande med tanke på bristen på vissa insatsvaror, som halvledare, men det kanske syns först i nästa barometer i april”, säger Torbjörn Isaksson.

SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Marcus Widén noterar att sentimentet förbättrades, men med ett allt större gap mellan industri och inhemska sektorer, vars konfidensindikator på 95-97 signalerar svag, om någon, tillväxt.

”Enligt oss belyser barometern att tillväxten troligen inte kommer att återhämta sig starkt förrän restriktioner lättas”, skriver de i ett marknadsbrev.

Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall gör bedömningen att hushållens konsumtion kommer att ta rejäl fart när väl restriktioner lättas, vilket antyds av att hushållen är mycket optimistiska om framtiden men desto mer pessimistiska om nuläget.

”Det är tydligt att det fortfarande finns stora osäkerheter kring den ekonomiska återhämtningen, men KI-barometern visar att hushåll och företag är optimistiska om de ekonomiska utsikterna. Det är kanske inte heller så förvånande, med tanke på utgångspunkten och hoppet om att vaccinerna så småningom kommer att göra det möjligt att lyfta restriktionerna helt, äntligen!”, skriver hon i ett marknadsbrev.

Vidare fortsatte anställningsplanerna upp, ytterligare ett positivt tecken från arbetsmarknaden, enligt analytikerna.

Av det globala pristryck det talas så mycket om, med stigande råvarupriser och transportkostnader, syns än så länge inte så mycket, utan företagens prisplaner är överlag dämpade – med ett undantag.

”Prisplanerna i partihandeln sticker ut med en tydlig uppstuds och de ligger nu högre än normalt. Det kanske också är här det ska synas först. Den bästa bedömningen är att stigande råvarupriser och transportproblem inte kommer att slå igenom så mycket i konsumentpriserna, men det kan ske väldigt fort, och det finns uppåtrisker för inflationen”, säger Nordeas Torbjörn Isaksson.

Han påpekar att transportproblemen är ovanligt stora nu, med många rapporter om flaskhalsar, leveransproblem och dyra transporter.

”Det är ett reellt problem som förtjänar att bevakas extra noggrant, men än så längre finns inget som tyder på något större genomslag i svenska konsumentpriser”, säger han.

SEB pekar på att prisplanerna i detaljhandeln överlag är på låga nivåer, vilket pekar mot en låg inflation framöver. Även Handelsbankens Helena Bornevall ser fortsatt svaga signaler på inflationsfronten från KI-barometern.

 

Foto: Shutterstock
Analys
SHB: Risk för negativ överraskning från Sinch"...men bländande justerad vinsttillväxt under 2022"
Bok
Davegårdh: Överlägsen på aktierOm vinnande aktietaktik och en hyllning till börslegendaren
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Makro
Analytiker: Stark statistik tyder på BNP-tillväxt första kvartalet
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Nordea höjer räntorna för bolån med långa löptider
Börsen
Söderberg & Partners: Därför kommer börsen fortsätta uppåtFöredrar USA och Asien framför Europa
Notering
Hemnet noteras på Stockholmsbörsen
Aktie
Castellums vd slutar
Aktie
Kinnevik ökar i KolonialSoftbank och Prosus blir också storägare
Börsen
Tokyobörsen tyngs av covid-oro
FED
Fed: Dröjer innan ekonomiska målen uppfyllsFortsätter med stimulanser under tiden
Foto: AP/TT
Wall Street
Stilla på Wall Street
Börsen
JP Morgan: Börsens värdering hög men rimlig
Placera
Strategen: Comeback för europeiska aktier"Öka andelen i portföljerna"
Analys
"Scandics exponering mot affärsresor oroar"Jefferies ser nedsida på 20 proc.ent
Aktie
Förvaltaren: Marknaden har glömt bort RatosSer uppsida på över 50 procent
IPO
AFV: Tre varningsflaggor för Tellusgruppen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
SEB sänker sin Avanza-rekommendation"Thanks for the ride"
Bolagsskatten
G20 tar itu med Yellens "globala bolagsskatt"
Analys
Carnegie: Flera positiva "triggers" för Ericsson
Ränta
ING: Varför är amerikanska marknadsräntor så låga?Borde vara högre med tanke på tillväxten
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens många köprekar
Notering
Batljan köper in sig i TessinÄven Sinch grundare investerar
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Fortsatt stigande priser och rekordomsättning