”Stämningsläget är bra överlag, vilket indikerar en stark tillväxt framöver även om barometern nog överskattar tillväxten på kort sikt eftersom restriktioner gör att tillväxten inte kan ta sådan fart. Men barometern illustrerar vilken tillväxtkraft som finns i ekonomin när restriktioner väl lättas. Så det finns all anledning att vara optimistisk inför 2021. Svensk ekonomi på rätt väg och står i startblocken när väl restriktionerna släpps. Då kan det bli en väldig skjuts upp, framför allt i krissektorerna”, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.
Konjunkturinstitutets sammanfattande barometerindikator steg till 105,3 i mars från 103,8 i februari, vilket är väl över normalläget 100. Den enda enskilda sektorn som ligger över 100 är dock industrin, vars konfidensindikator steg till 117,7.
”Industrin sticker ut med ett väldigt optimistiskt stämningsläge, vilket är lite förvånande med tanke på bristen på vissa insatsvaror, som halvledare, men det kanske syns först i nästa barometer i april”, säger Torbjörn Isaksson.
SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Marcus Widén noterar att sentimentet förbättrades, men med ett allt större gap mellan industri och inhemska sektorer, vars konfidensindikator på 95-97 signalerar svag, om någon, tillväxt.
”Enligt oss belyser barometern att tillväxten troligen inte kommer att återhämta sig starkt förrän restriktioner lättas”, skriver de i ett marknadsbrev.
Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall gör bedömningen att hushållens konsumtion kommer att ta rejäl fart när väl restriktioner lättas, vilket antyds av att hushållen är mycket optimistiska om framtiden men desto mer pessimistiska om nuläget.
”Det är tydligt att det fortfarande finns stora osäkerheter kring den ekonomiska återhämtningen, men KI-barometern visar att hushåll och företag är optimistiska om de ekonomiska utsikterna. Det är kanske inte heller så förvånande, med tanke på utgångspunkten och hoppet om att vaccinerna så småningom kommer att göra det möjligt att lyfta restriktionerna helt, äntligen!”, skriver hon i ett marknadsbrev.
Vidare fortsatte anställningsplanerna upp, ytterligare ett positivt tecken från arbetsmarknaden, enligt analytikerna.
Av det globala pristryck det talas så mycket om, med stigande råvarupriser och transportkostnader, syns än så länge inte så mycket, utan företagens prisplaner är överlag dämpade – med ett undantag.
”Prisplanerna i partihandeln sticker ut med en tydlig uppstuds och de ligger nu högre än normalt. Det kanske också är här det ska synas först. Den bästa bedömningen är att stigande råvarupriser och transportproblem inte kommer att slå igenom så mycket i konsumentpriserna, men det kan ske väldigt fort, och det finns uppåtrisker för inflationen”, säger Nordeas Torbjörn Isaksson.
Han påpekar att transportproblemen är ovanligt stora nu, med många rapporter om flaskhalsar, leveransproblem och dyra transporter.
”Det är ett reellt problem som förtjänar att bevakas extra noggrant, men än så längre finns inget som tyder på något större genomslag i svenska konsumentpriser”, säger han.
SEB pekar på att prisplanerna i detaljhandeln överlag är på låga nivåer, vilket pekar mot en låg inflation framöver. Även Handelsbankens Helena Bornevall ser fortsatt svaga signaler på inflationsfronten från KI-barometern.