Olja Att USA och flera andra länder nu frigör de strategiska oljereserverna räcker inte för att hålla nere oljepriset. Detta eftersom OPEC väntas slå tillbaka med lägre utbud, menar Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote. 

I går meddelade president Joe Biden att USA frigör hela 50 miljoner fat olja från landets strategiska oljereserv. Flera andra länder kom med liknande besked och brentoljan handlades initialt ner till 79 dollar medan WTI-oljan föll till 75,9 dollar.

Men nedgången var kortvarig och priserna vände snabbt uppåt igen. På onsdagsförmiddagen handlas brentoljan för drygt 82 dollar per fat medan WTI lyft till 78,8 dollar.

”Det är Biden mot oljetjurarna och just nu ser tjurarna ut att ta överhand. Det här är det största reserverna som någonsin frigjorts i USA men trots detta är den amerikanska WTI-oljan på väg upp mot 80-dollarsnivån och det finns inte mycket utrymme på nedsidan trots att länder som Kina och Indien också tänker frigöra reserver”, skriver Ipek Ozkardeskaya,  senioranalytiker på Swissquote i ett morgonbrev.

Anledningen stavad OPEC för de oljeproducerande ländernas organisation väntas slå tillbaka vid deras toppmöte i nästa vecka genom att besluta om produktionsneddragningar.

”Deras beslut kommer att påverka betydligt längre än ett par dagar eller veckor. Det är förmodligen därför som oljetjurarna kommer tillbaka till marknaden. Förmodligen kommer WTI-oljan stiga över 80 dollar per fat inför nästa veckas möte”, skriver Ipek Ozkardeskaya och påpekar att det enda Joe Biden kan göra är att hoppas att OPEC:s motdrag inte blir för hårt för då skulle USA:s oljereserver snabbt minska.

Hon konstaterar också att USA visserligen skulle kunna göra mer när det gäller att öka utbudet.

”Men att engagera sig i ett oljepriskrig är inte den bästa strategin för att få ner oljepriset på överkomliga nivåer”, avslutar hon.