Aktie Att den norska bostadsaktören Obos köpt drygt 22 procent av aktierna i bostadsutvecklaren JM medan aktien storblankats har gett upphov till "en mycket speciell situation". Det säger Simen Mortensen, analytiker på DNB, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Nära 15 procent av kapitalet är blankat och alla flaggade korta positioner ligger och blöder med förlust. Aktieutbudet är knappt kontra efterfrågan. Endast en mindre förändring av bostadsmarknadsläget i Sverige kan leda till en squeeze och medföljande större kursryck uppåt”, säger han.

DNB har rekommendationen behåll avseende JM-aktien trots att banken har lägre förväntningar på marginalen framöver, jämfört med analytikersnittet.

”Blankarna kan tänkas ha rätt i sin syn att konsensus ligger för högt. Men även om vi fundamentalt har en negativ syn är det svårt att rekommendera sälj efter att en industriell aktör som Obos klivit in som storägare medan övriga ägare i stort sett ligger stilla. Marginalförväntan avseende JM ligger lite för högt efter nedgången på svensk bostadsmarknad men detta handlar om en annan dimension och rör omsättningen i själva aktien”, säger han.

Att det just är JM som blankats så hårt har att göra med att det är svårt att finna andra tillräckligt likvida aktier att ta korta positioner i för de som har en negativ syn på svensk bostadsmarknad. Blankarnas försäljningar har samtidigt bidragit till att Obos kunnat bygga upp sitt ägande i JM, resonerar Simen Mortensen.

De studsar uppåt som synts i JM-aktien under den senaste tiden, aktien har klättrat 16,5 procent på en månad, kan ha förstärkts av att korta aktörers stop loss-nivåer brutits, bedömer DNB-analytikern.

JM:s näst största ägare efter Obos är Swedbank Robur med 8 procent av kapitalet. De lånar inte ut aktier från långsiktiga innehav, däribland JM, framhåller presspersonen Carina Sesser Nylund för Nyhetsbyrån Direkt.

Obos vd Daniel Kjørberg Siraj säger till Nyhetsbyrån Direkt att de inte lånar ut sina JM-aktier. De som storägare har samtidigt inte några synpunkter på att JM är Stockholmsbörsens mest blankade aktie. Vilka som lånar ut eller blankar JM tar han inte heller sig tiden att ”filosofera över”.

”Vi har en tydlig position och syn på aktien sedan finns det andra investerare med en annan syn. Blankare är till naturen mer kortsiktiga än en industriell aktör som oss. Vi ser förbi enstaka kvartal och år”, säger han.

Daniel Kjørberg Siraj räknar inte med någon snabb återhämtning till den bostadsmarknad som rådde för några år sedan – inte minst kan det, enligt honom, ta tid i Stockholm.

”Vi bedömer att JM liksom vi har en stor medvetenhet om vikten av kostnadseffektivitet och även de förefaller ha varit selektiva vid förvärv av mark. JM:s konservativa riskprofil och bra markportfölj gör det till en långsiktigt attraktiv investering. JM står bland de bäst rustade för att möta en förändrad marknad”, säger han med påpekan att JM inte heller har fått utstå någon finansiell oro.

De som i stället blankat aktien kan tänkas ha en annan allmän makroekonomisk syn än Obos, resonerar han.

”Vi ser nu en viss ljuspunkt i att försäljningen som rapporterats var bättre än under fjolårets inledning. Blankarna har sin syn och vi har våra, vi får se vem som får rätt”, fortsätter han med tillägg att JM hittills – än en gång – varit en riktigt bra affär för hans bolag med en värdeökning på cirka 800 miljoner kronor i nuläget, inklusive utbetald utdelning.

Han kommenterar dock inte huruvida Obos kan tänkas köpa ytterligare JM-aktier, exempelvis genom terminskontrakt.

”Vi talar varken om vi tänker oss att köpa eller göra några andra rörelser i något av de innehav vi har”, säger han med påpekande att Obos även är storägare i exempelvis Veidekke.

Obos flaggade på nytt upp som JM-storägare i oktober 2018, efter att ha sålt en storpost under augusti 2017 med vinst på över 200 miljoner norska kronor.

 

Graf: blanknings- och kursutveckling JM sedan sept 2018

image

Källa: Holdings

 

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum