Aktie Att den norska bostadsaktören Obos köpt drygt 22 procent av aktierna i bostadsutvecklaren JM medan aktien storblankats har gett upphov till "en mycket speciell situation". Det säger Simen Mortensen, analytiker på DNB, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Nära 15 procent av kapitalet är blankat och alla flaggade korta positioner ligger och blöder med förlust. Aktieutbudet är knappt kontra efterfrågan. Endast en mindre förändring av bostadsmarknadsläget i Sverige kan leda till en squeeze och medföljande större kursryck uppåt”, säger han.

DNB har rekommendationen behåll avseende JM-aktien trots att banken har lägre förväntningar på marginalen framöver, jämfört med analytikersnittet.

”Blankarna kan tänkas ha rätt i sin syn att konsensus ligger för högt. Men även om vi fundamentalt har en negativ syn är det svårt att rekommendera sälj efter att en industriell aktör som Obos klivit in som storägare medan övriga ägare i stort sett ligger stilla. Marginalförväntan avseende JM ligger lite för högt efter nedgången på svensk bostadsmarknad men detta handlar om en annan dimension och rör omsättningen i själva aktien”, säger han.

Att det just är JM som blankats så hårt har att göra med att det är svårt att finna andra tillräckligt likvida aktier att ta korta positioner i för de som har en negativ syn på svensk bostadsmarknad. Blankarnas försäljningar har samtidigt bidragit till att Obos kunnat bygga upp sitt ägande i JM, resonerar Simen Mortensen.

De studsar uppåt som synts i JM-aktien under den senaste tiden, aktien har klättrat 16,5 procent på en månad, kan ha förstärkts av att korta aktörers stop loss-nivåer brutits, bedömer DNB-analytikern.

JM:s näst största ägare efter Obos är Swedbank Robur med 8 procent av kapitalet. De lånar inte ut aktier från långsiktiga innehav, däribland JM, framhåller presspersonen Carina Sesser Nylund för Nyhetsbyrån Direkt.

Obos vd Daniel Kjørberg Siraj säger till Nyhetsbyrån Direkt att de inte lånar ut sina JM-aktier. De som storägare har samtidigt inte några synpunkter på att JM är Stockholmsbörsens mest blankade aktie. Vilka som lånar ut eller blankar JM tar han inte heller sig tiden att ”filosofera över”.

”Vi har en tydlig position och syn på aktien sedan finns det andra investerare med en annan syn. Blankare är till naturen mer kortsiktiga än en industriell aktör som oss. Vi ser förbi enstaka kvartal och år”, säger han.

Daniel Kjørberg Siraj räknar inte med någon snabb återhämtning till den bostadsmarknad som rådde för några år sedan – inte minst kan det, enligt honom, ta tid i Stockholm.

”Vi bedömer att JM liksom vi har en stor medvetenhet om vikten av kostnadseffektivitet och även de förefaller ha varit selektiva vid förvärv av mark. JM:s konservativa riskprofil och bra markportfölj gör det till en långsiktigt attraktiv investering. JM står bland de bäst rustade för att möta en förändrad marknad”, säger han med påpekan att JM inte heller har fått utstå någon finansiell oro.

De som i stället blankat aktien kan tänkas ha en annan allmän makroekonomisk syn än Obos, resonerar han.

”Vi ser nu en viss ljuspunkt i att försäljningen som rapporterats var bättre än under fjolårets inledning. Blankarna har sin syn och vi har våra, vi får se vem som får rätt”, fortsätter han med tillägg att JM hittills – än en gång – varit en riktigt bra affär för hans bolag med en värdeökning på cirka 800 miljoner kronor i nuläget, inklusive utbetald utdelning.

Han kommenterar dock inte huruvida Obos kan tänkas köpa ytterligare JM-aktier, exempelvis genom terminskontrakt.

”Vi talar varken om vi tänker oss att köpa eller göra några andra rörelser i något av de innehav vi har”, säger han med påpekande att Obos även är storägare i exempelvis Veidekke.

Obos flaggade på nytt upp som JM-storägare i oktober 2018, efter att ha sålt en storpost under augusti 2017 med vinst på över 200 miljoner norska kronor.

 

Graf: blanknings- och kursutveckling JM sedan sept 2018

image

Källa: Holdings

 

Foto: AP/TT
Wall Street
Intensifierat handelskrig sänkte Wall StreetNasdaq ner 3 procent
Handelskriget
Handelskriget: Kina höjer importtullar för vissa amerikanska varor
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Handelskriget gav minusstängning
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem favoritaktier i mina favoritbranscher
Fed
Powell: Kommer att agera för att bibehålla ekonomisk expansion
Bostad
Fastighetsbyrån: Här finns vinnarna på bostadsmarknadenOch nej, det är inte storstadsborna
Småbolag
Många småbolag steg under rapporttät vecka
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
PPM-fonder
Fonderna som inte får vara med i nya PPMHittills är 61 fonder portade
Rapport
Mekonomen rapportrusar på börsenRedovisar organisk nolltillväxt
23/8
Trading Direkt jämför storbanker och synar tre aktier
Räntan
Strategen: Mer minusränta fel väg att gåVill se mer fokus på finanspolitik
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpris
Spara tusenlappar på ”rätt” rörligt elpris
Affär
Greta Gris säljs för 40 miljarder - ägarbolaget rusar på börsen
Aktie
Industrivärden tankar miljontals Volvo-aktier
Fed
Fedchefen i Dallas: Undviker helst räntesänkning i september
Asien
Lätt uppåt i Asien
Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde