Aktie Att den norska bostadsaktören Obos köpt drygt 22 procent av aktierna i bostadsutvecklaren JM medan aktien storblankats har gett upphov till "en mycket speciell situation". Det säger Simen Mortensen, analytiker på DNB, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Nära 15 procent av kapitalet är blankat och alla flaggade korta positioner ligger och blöder med förlust. Aktieutbudet är knappt kontra efterfrågan. Endast en mindre förändring av bostadsmarknadsläget i Sverige kan leda till en squeeze och medföljande större kursryck uppåt”, säger han.

DNB har rekommendationen behåll avseende JM-aktien trots att banken har lägre förväntningar på marginalen framöver, jämfört med analytikersnittet.

”Blankarna kan tänkas ha rätt i sin syn att konsensus ligger för högt. Men även om vi fundamentalt har en negativ syn är det svårt att rekommendera sälj efter att en industriell aktör som Obos klivit in som storägare medan övriga ägare i stort sett ligger stilla. Marginalförväntan avseende JM ligger lite för högt efter nedgången på svensk bostadsmarknad men detta handlar om en annan dimension och rör omsättningen i själva aktien”, säger han.

Att det just är JM som blankats så hårt har att göra med att det är svårt att finna andra tillräckligt likvida aktier att ta korta positioner i för de som har en negativ syn på svensk bostadsmarknad. Blankarnas försäljningar har samtidigt bidragit till att Obos kunnat bygga upp sitt ägande i JM, resonerar Simen Mortensen.

De studsar uppåt som synts i JM-aktien under den senaste tiden, aktien har klättrat 16,5 procent på en månad, kan ha förstärkts av att korta aktörers stop loss-nivåer brutits, bedömer DNB-analytikern.

JM:s näst största ägare efter Obos är Swedbank Robur med 8 procent av kapitalet. De lånar inte ut aktier från långsiktiga innehav, däribland JM, framhåller presspersonen Carina Sesser Nylund för Nyhetsbyrån Direkt.

Obos vd Daniel Kjørberg Siraj säger till Nyhetsbyrån Direkt att de inte lånar ut sina JM-aktier. De som storägare har samtidigt inte några synpunkter på att JM är Stockholmsbörsens mest blankade aktie. Vilka som lånar ut eller blankar JM tar han inte heller sig tiden att ”filosofera över”.

”Vi har en tydlig position och syn på aktien sedan finns det andra investerare med en annan syn. Blankare är till naturen mer kortsiktiga än en industriell aktör som oss. Vi ser förbi enstaka kvartal och år”, säger han.

Daniel Kjørberg Siraj räknar inte med någon snabb återhämtning till den bostadsmarknad som rådde för några år sedan – inte minst kan det, enligt honom, ta tid i Stockholm.

”Vi bedömer att JM liksom vi har en stor medvetenhet om vikten av kostnadseffektivitet och även de förefaller ha varit selektiva vid förvärv av mark. JM:s konservativa riskprofil och bra markportfölj gör det till en långsiktigt attraktiv investering. JM står bland de bäst rustade för att möta en förändrad marknad”, säger han med påpekan att JM inte heller har fått utstå någon finansiell oro.

De som i stället blankat aktien kan tänkas ha en annan allmän makroekonomisk syn än Obos, resonerar han.

”Vi ser nu en viss ljuspunkt i att försäljningen som rapporterats var bättre än under fjolårets inledning. Blankarna har sin syn och vi har våra, vi får se vem som får rätt”, fortsätter han med tillägg att JM hittills – än en gång – varit en riktigt bra affär för hans bolag med en värdeökning på cirka 800 miljoner kronor i nuläget, inklusive utbetald utdelning.

Han kommenterar dock inte huruvida Obos kan tänkas köpa ytterligare JM-aktier, exempelvis genom terminskontrakt.

”Vi talar varken om vi tänker oss att köpa eller göra några andra rörelser i något av de innehav vi har”, säger han med påpekande att Obos även är storägare i exempelvis Veidekke.

Obos flaggade på nytt upp som JM-storägare i oktober 2018, efter att ha sålt en storpost under augusti 2017 med vinst på över 200 miljoner norska kronor.

 

Graf: blanknings- och kursutveckling JM sedan sept 2018

image

Källa: Holdings

 

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler