Oljan Sedan i april i fjol har oljan i stora drag trefaldigats i värde, men det kan eventuellt vara början på ny "supercykel" för råvaran. Det tror flera tunga analytiker på Wall Street, skriver Financial Times.

En osäkerhetsfaktor som finns kvar för oljans del är hur snabb och omfattande den globala återhämtningen kommer att bli när effekterna av pandemin covid-19 klingar av. I övrigt är det krattat för uppgång, när finanspolitiska stimulanser sammanfaller med låga investeringar i ny oljeproduktion. Ett sådant bristande samband mellan utbud och efterfrågan kan lägga grunden till en varaktig prisuppgång – en supercykel.

”Vi kommer att få brist på olja, innan den blir oönskad under åren längre fram. /…/ Vi kan få se oljan stiga mot, eller till och med över, 100 dollar per fat”, sade Christyan Malet, ansvarig för oljeanalys vid JP Morgan, vid en konferens i förra veckan.

Optimism kring de pågående vaccinationerna mot covid-19 har, tillsammans med produktionsbegränsningar från ledande exportörer, bidragit till att brentoljan stigit med över 220 procent sedan i april. Sedan tre månader tillbaka summeras uppgången till 47 procent.

Även Goldman Sachs oljeanalytiker, Jeffrey Currie, är optimist. Han var en av de ledande rösterna i oljans senaste supercykel mellan 2003 och 2014, och han säger till Financial Times att det finns en verklig risk att oljan i år handlas till omkring 80 dollar, ”eller till och med högre”.

Enligt honom är den främsta faktorn inte Kinas ständiga oljehunger utan de stimulanser världens regeringar nu tillför i sina ekonomier. Ett exempel är den amerikanska Bidenadministrationens föreslagna 1.900 miljarder dollar, till bland annat grön infrastruktur.

”Denna typ av stimulans, riktad till medel- och låginkomsttagare, skapar betydande och råvaruintensiv konsumtion, då dessa har en mycket högre benägenhet att konsumera. Dessa människor kör inte Tesla. De kör stadsjeepar”, säger Jeffrey Currie.

Goldman Sachs-analytiker drar paralleller till den förre USA-presidenten Lyndon Johnsons initiativ ”Stora samhället” på 1960-talet, och han argumenterar för att det lyft som denna satsning innebar för den amerikanska medelklassen hjälpte till att kratta manegen för oljeprisuppgångarna under 1970-talet.

En annan oljeanalytiker som under den förra ”supercykeln” blev känd för att förutspå ett oljepris över 100 dollar och senare även 150 dollar är Arjun Murti, som numera arbetar som rådgivare inom industrin. Arjun Murti anser att det ännu är för tidigt att tala om en långvarig uppgång, men han räknar med att en efterfrågeökning på 1,2-1,4 miljoner fat per dag, som efter nedgången 2014-2015, skulle kunna skapa en ny supercykel.

”Det finns fortfarande några hinder att passera, men mycket kommer att avgöras av styrkan i efterfrågan”, säger han till tidningen.

Men även om en supercykel skulle uppstå är också de mest optimistiska bedömarna skeptiska till dess uthållighet. På riktigt lång sikt är trenden trots allt nedåtriktad. Jeffrey Currie räknar med att efterfrågeökningen kan börja avta redan 2025, medan JP Morgans analytiker räknar med att en hög efterfrågan består lite längre fram på decenniet.

Strax före klockan 10.30 hade brentoljan i första termin sjunkit 0,2 procent till 63:20 dollar per fat.

 

Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktietips
Swedbanks nya favorit i byggsektorn
Analyser
Här är tisdagens aktieanalyserBland annat två sänkningar av en storbank
Krönika
Hernhag: Bästa hävstången i ditt sparande
Börsen
Börsen nära nollstrecket
Analys
JP Morgan höjer Nordea"Attraktiv risk i relation till möjlig avkastning"
Foto: Copyright (c) 2015 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Fler svenskar köper bostad i SpanienBefarat prisras uteblev
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
Nedskrivning tynger Fingerprints resultat
Rapport
Ambea ökade vinsten
Rapport
Starbreeze flaggar för likviditetsbrist
Börsen
Fortsatt uppåt i Tokyo
Inflation
Analytiker spår inflationschock på grund av omviktning
Kryptovaluta
Musk uppmanar dogecoin-jättar att sälja allt
Pandemin
"Coronakrisen kan accelerera tillväxten"
Aktietips
CNN: Åtta amerikanska aktier vi älskar
Notering
Teckna börsens nya IT-bolag
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Pandemin
Förvaltaren: Vissa trender väl häftigt extrapolerade"Fel fokusera på kortsiktiga pandemivinnare"
Aktie
Boliden: Analytiker skriver upp prognoserSer medvind från metallpriser första halvåret
Bostad
Nyproduktion säljs snabbare
Aktietips
Fem heta aktietipsOch några aktier du kan vara utan
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto höjer Evolutions riktkurs med 50 procent
Aktietips
Di: Köpläge i AAK
Aktietips
AFV: Securitas stabil och billig aktie
Aktie
Clas Ohlsons försäljning sjönk rejält
Analys
Redeye slutar bevaka Fingerprint