Inflation En omviktad KPI-korg som bättre speglar konsumtionen under coronapandemin och högre energipriser bidrar till att ge den svenska KPIF-inflationen ett rejält lyft i januari. Det framgår av Infronts prognosenkät inför torsdagens inflationssiffror.

KPIF-inflationen väntas ha stigit till 1,6 procent i januari jämfört med 0,5 procent i december. KPIF-inflationen exklusive energi (KPIFXE) väntas samtidigt ha stigit till 1,6 från 1,2 procent förra månaden.

”Det blir nu extra viktigt att sortera ut alla tillfälliga effekter och verkligen ha blicken på bollen för att se vart det egentliga inflationstrycket är på väg. Man måste hålla koll på underliggande inflationsmått för att försöka bedöma vad som är verkligt högre inflation och vad som är brus”, säger Handelsbankens seniorekonom Johan Löf till Nyhetsbyrån Direkt.

Inflationen påverkas alltid i januari av att SCB då gör sin årliga omviktning av varorna och tjänsterna som ingår i KPI-korgen. Normalt baseras vikterna på den faktiska konsumtionen två år tillbaka, men till följd av hur drastiskt coronapandemin ritat om konsumtionsmönstren har SCB beslutat att i stället basera vikterna på den coronapåverkade konsumtionen 2020.

Det innebär att sådant som det konsumerats mindre av till följd av pandemin, som flygresor, hotellvistelser och restaurangbesök, väger mindre i inflationen i år. Samtidigt väger sådant det konsumerats mer av, som livsmedel och produkter för hemmet, tyngre.

Eftersom priserna på det hushållen konsumerat mindre av överlag utvecklats svagare än produkterna som det konsumerats mer av kommer korgeffekten att lyfta inflationen i år. Enligt en beräkning från Riksbanken kan det handla om drygt 0,1 procentenhets högre inflation i år. Det normala är annars att omviktningen sänker inflationen med någon tiondel eftersom hushåll normalt konsumerar mindre av sådant som stiger i pris till förmån för det som blivit billigare.

”Det är bara något enstaka år som vi haft en positiv korgeffekt. I fjol var dessutom korgeffekten ovanligt negativ. Att vi hade ett onormalt år då och ett onormalt år åt andra hållet nu gör att det blir ett väldigt omslag i inflationen. Med energisiffrorna på det får vi en raketinflation”, säger Johan Löf.

Inflationen får också en skjuts upp av de stigande energipriserna, med höga elpriser och stigande oljepris. Klädresorna, som normalt brukar sänka inflationen i januari, kan också tänkas vara mindre i år med tanke på uppmaningar om att ställa in dem i fysiska butiker för att undvika trängsel.

Vidare leder omviktningen av KPI-korgen till effekter på säsongsmönstret för inflationen. De mest säsongspåverkade delarna av KPI – kläder samt utrikes flygresor – får en minskad vikt i år. Detta lyfter inflationen nu i början av året, men dämpar den sedan under sommaren.

”Det som det normalt brukar vara rea på i januari – kläder, skor och flygresor – har en mycket mindre vikt i år. Det höjer inflationen nu, men den får sedan inte samma lyft som normalt under sommaren, när det brukar vara dyrt att resa. Vi kommer att få en ovanligt slagig inflation i år. Det gäller att se mer till trenden i stället för enskilda månadssiffror”, säger Johan Löf.

Det kan påpekas att inflationen på lång sikt inte bör påverkas av när konsumtionsvikterna uppdateras utan att det handlar om en fördelning i tiden, där inflationen som annars skulle ha lyfts 2022 och 2023 i stället blir högre redan i år.

Under våren kommer sedan inflationen att öka ytterligare till följd av baseffekter när den coronapåverkade inflationskollapsen våren 2020 kommer in i jämförelserna. KPIF-inflationen väntas då tillfälligt hamna klart över Riksbankens mål på 2 procent, men den allmänna bedömningen är att den sedan sjunker tillbaka igen, mot bakgrund av bland annat rekordlåga löneavtal och tidigare kronförstärkning.

”Inflationen bör återgå till den långsiktiga lägre trenden, men man kan förstås inte utesluta nya överraskningar. När restriktionerna väl lättar kan det bli en väldig fart på vissa priser. Vi ser också tecken på stigande priser på råvaror och insatsvaror. Om konjunkturen blir överraskande stark kanske företagen vågar vältra över det på konsumenterna i högre grad. Om arbetsmarknaden återhämtar sig snabbare än väntat skulle vi också kunna få en högre löneglidning, löneavtalen avgör inte allt”, säger Johan Löf.

Han tillägger också att Riksbanken varit tydliga med att de kommer att se igenom den väntat höga inflationen under våren.

”De har länge haft prognoser om en rekyl i inflationen 2021 utan att för den skull signalerat att de skulle bry sig om den. Först i början av 2024 räknar de med att inflationen uthålligt är uppe i 2 procent. Riksbanken skulle påverkas mer av om inflationen blir oväntat låg, och det påverkar inflationsförväntningarna. Om inflationen överraskar på uppsidan kommer det inte att rubba deras vy i första taget”, säger Johan Löf.

SCB publicerar KPI för januari torsdagen den 18 februari, klockan 9.30.

Krönika
Bästa hävstången i ditt sparande
Inflation
Analytiker spår inflationschock på grund av omviktning
Aktietips
CNN: Åtta amerikanska aktier vi älskar
Notering
Teckna börsens nya IT-bolag
Kryptovaluta
Musk uppmanar dogecoin-jättar att sälja allt
Börsen
Ännu en stark börsdag i Stockholm
Pandemin
"Coronakrisen kan accelerera tillväxten"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Pandemin
Förvaltaren: Vissa trender väl häftigt extrapolerade"Fel fokusera på kortsiktiga pandemivinnare"
Aktie
Boliden: Analytiker skriver upp prognoserSer medvind från metallpriser första halvåret
Bostad
Nyproduktion säljs snabbare
Foto: Shutterstock
Olja
Oljepriset stiger efter spänningar i MellanösternHögsta nivån på ett år
Aktietips
Fem heta aktietipsOch några aktier du kan vara utan
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto höjer Evolutions riktkurs med 50 procent
Aktietips
Di: Köpläge i AAK
Aktietips
AFV: Securitas stabil och billig aktie
Aktie
Clas Ohlsons försäljning sjönk rejält
Analys
Redeye slutar bevaka Fingerprint
Foto: Shutterstock
Aktieportföljen
Här är nya tillskottet i vår aktieportfölj
Aktiechatt
Hernhag: Mina tre största innehavOch senaste aktien jag ökade i
Valuta
SEB ser fortsatt dollarförsvagningMen utdelningsperioden kan sätta kortsiktig press på kronan
12/2
Trading Direkt: Paradigmskifte kommer efter stimulansernaOch fler bolag lär köpa bitcoin
Valuta
Pictet: S&P har fortfarande rejäl uppsidaMen bitcoin är en farlig tillgångsklass
Placera
Förvaltarna: Tio aktier att hålla koll på"Pris är vad du betalar, värdet är vad du får"
Aktier
Förvaltaren: Tre spännande amerikanska småbolag