Analys Den nya virusmutationen omikron har visat sig vara dåliga nyheter för en flygbransch som var på väg att kämpa sig tillbaka efter pandemin, och på onsdagen kom en nedjustering från lågprisflygbolaget Ryanair. Ett annat bolag som nog kommer drabbas hårt är SAS, enligt Sydbanks analytiker Jacob Pedersen, skriver danska Marketwire.

SAS återhämtning från pandemin har varit trögare än Ryanairs, konstaterar Sydbank-analytikern. Ryanairs trafik i november 2021 var i nivå med aktiviteten före pandemin 2019, medan SAS under samma period flög ungefär hälften så mycket som under 2019. En lite försiktigare återgång lik den som hos SAS, kan nu visa sig lite mer framgångsrik, menar han.

Men trots det kommer SAS inte undan helt, och den förmodade nedgången i skandinaviska trafikvolymer kommer troligtvis påverka resultatet, skriver Jacob Pedersen i en analys. Nuvarande estimat att underskottet ska landa på 1,4 miljarder kronor är för optimistiskt, menar Sydbank, som upprepar att Sydbank rekommenderar sälj för aktien.

”Ryanair har varit betydligt mer aggressiva i trafikåterhämtningen, troligen för att bolaget kunnat använda sina finansiella muskler och låga kostnader till att erövra marknadsandelar. Samtidigt är bolaget smidigare och flexiblare i fråga om att göra förändringar i trafiken”, skriver Jacob Pedersen i en analys.

Omikrons inverkan på minskad reslust i Europa har dock medfört att det aggressiva angreppssättet slagit tillbaka på intjäningen.

Onsdagens besked att Ryanair sänker helårsprognosen motiverades av att omikron påverkat jultrafiken negativt. Den plötsliga nedgången har också lett till att Ryanair dragit ned flygkapaciteten med 33 procent i januari.

Ryanair räknar nu med att nettoförlusten under räkenskapsåret, som sträcker sig till och med den 31 mars 2022, blir 250-400 miljoner euro. Det är en sänkning jämfört med tidigare prognos om en nettoförlust på 100-200 miljoner euro.

Flygbolagens hopp står till att omikrons dödlighet verkligen är lägre, vilket indikativa data tyder på, och att detta kan föranleda en snabb återgång från nuvarande restriktioner.