Riksbanken Riksbankens räntebesked, där reporäntan nu väntas börja höjas från det andra kvartalet 2024, var i stort sett som väntat, men kanske lite mer åt det hökaktiga hållet.

Det menar analytiker, som främst tar fasta på att Riksbanken lagt in en första höjning av räntebanan redan under det andra kvartalet 2024, medan många bedömare trott att det skulle komma först något kvartal senare.

”Räntebeskedet var inget som fick någon att trilla av stolen, men de indikerar ändå att de kan börja höja tidigare än vi trodde och signalerar att de ska börja banta balansräkningen 2023. På marginalen är det lite mer hökaktigt, men det är fortfarande ett stort gap mellan de höjningar som marknaden prissätter och vad Riksbanken signalerar”, säger Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén till Nyhetsbyrån Direkt

Samtidigt påpekar han att historien visar att det kan gå fort när Riksbanken väl svänger, varför de höjningar som prisats in redan under 2022 inte lär tas bort. Det finns också enstaka bedömare som officiellt tror på en höjning under nästa år, bland andra Goldman Sachs.

”Vi tror inte att Riksbanken höjer nästa år. Ett skäl är att de har balansräkningen att jobba med, där Riksbanken har tyngre skäl än andra att i första hand minska den, med tanke på bristen på svenska statsobligationer”, säger Claes Måhlén och tillägger att Handelsbanken däremot tror att balansräkningen kan börja krympas redan under 2022.

Även SEB tycker att räntebeskedet var aningen mer hökaktigt än väntat, med en räntebana som signalerar tidigare höjningar än väntat.

”Rapporten lyfter fram att Riksbankens direktion gradvis stramar åt penningpolitiken, men att en räntehöjning fortfarande är avlägsen. Om inflationen överraskar på uppsidan 2022 förutspår vi att direktionen kommer att flytta en räntehöjning närmare i tid och även minska QE-köpen redan 2022. Vi håller fast vid vår prognos om en räntehöjning i slutet av 2023”, skriver SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Lina Fransson i en kommentar.

Även Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tycker att Riksbanken kanske var en aning mer hökaktig med räntebanan, med höjningar redan från det andra kvartalet 2024.

”Det är ett litet steg men kan följas av fler steg i den riktningen. Därmed är banken något mer hökaktig vad gäller reporäntan än vad vi hade räknat med. En räntehöjning verkar ändå avlägsen”, skriver han i en kommentar.

Bild: Riksbankens nya och tidigare räntebana

image