Aktie Ericssons rapport för det fjärde kvartalet kommer att bli "stökig", då flera större engångskostnader tyngt resultatet. Fokus kring bokslutsrapporten väntas ligga på Ericssons signaler för 2023. Det framgår av flera analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Vid kapitalmarknadsdagen i december flaggade Ericssons vd Börje Ekholm för en ”massiv” osäkerhet under 2023, vilket är ett ämne som figurerar i analyserna.

Enligt Kepler Cheuvreux, som har rekommendationen behåll för Ericssonaktien, når 5G-cykeln sannolikt sin kulmen i år och analysfirman tror att Ericssons försäljning och marginaler kan komma att pressas under de kommande kvartalen.

Nordea, som har en köprekommendation, tror i sin tur att Ericsson kan klara sig bra, trots en vikande marknad.

”Även om RAN-marknaden ser ut att stagnera under de kommande tre åren, tror vi att chanserna är goda för Ericsson att fortsätta vinna marknadsandelar och växa under de kommande åren”, skriver banken i en analys.

En växande IPR-affär, en vändning inom Cloud Software and Services och förbättrade marginaler i takt med att inköpskostnadsökningen lättar väntas bidra till Ericssons resultattillväxt de kommande åren, enligt Nordea.

Den av Ericsson nyligen meddelade avsättningen om 2,3 miljarder kronor fjärde kvartalet relaterad till en potentiell DOJ-uppgörelse utlöste ett lättnadsrally i aktien. Enligt analytiker var avsättningen lägre än vad marknaden hade befarat och beskedet minskar affärsrisken i Ericsson.

”Samtidigt som denna nyhet (om DOJ-avsättningen, reds anm) kan hjälpa sentimentet något, är våra farhågor oförändrade avseende negativa trender för mobila capex-investeringar”, skriver Credit Suisse, som har rekommendationen underperform för Ericsson, enligt ett marknadsbrev.

DNB Markets, som räknar med tuffare tider framöver för leverantörerna av telekomutrustning, har nyligen nedgraderat Ericsson (och Nokia) till behåll (köp).

”Potentiella katalysatorer (Apple-avtalet, kostnadsprogrammet, DPA-avsättningen) har redan spelats ut, och det finns få uppenbara triggers kvar”, skriver DNB Markets om Ericssonaktien i en analys.

Vidare ser banken flera eventuella motgångar för Ericsson under 2023. Bolagets relationer inom industrin, som är avgörande för genomförandet av besparingsprogrammet, verkar ha försämrats. Samtidigt står områdena Enterprise och Networks inför negativa cykliska trender och riskerna kvarstår kring den stora utbyggnaden i Indien, menar DNB.

Enligt snittestimatet i Infronts sammanställning av 16 analytikers prognoser väntas Ericssons intäkter fjärde kvartalet 2022 uppgå till 86,0 miljarder kronor, en uppgång med 20,6 procent jämfört med motsvarande kvartal 2021.

Justerat rörelseresultat spås enligt analytikernas snittprognos sjunka till 9,6 miljarder kronor i fjärde kvartalet (12,3). Den justerade rörelsemarginalen spås därmed försämras till 11,2 procent (17,3) och bruttomarginalen spås bli 44,1 procent (43,5).

I Infronts snittprognos för det justerade rörelseresultatet, som är exklusive omstruktureringskostnader, ingår engångskostnader på omkring 0,8 miljarder kronor i Cloud Software and Services, 1,1 miljarder kronor inom Enterprise och 2,3 miljarder kronor inom Other för avsättningen relaterad till den potentiella DOJ-uppgörelsen.

Majoriteten av analytikerna har en positiv inställning till Ericssonaktien och i Infronts sammanställning har nio deltagare en köprekommendation medan två analytiker rekommenderar sälj och fem har en neutral hållning.

Ericssons bokslutsrapport offentliggörs fredagen den 20 januari klockan 7.00. En rapportkonferens inleds klockan 9.00.