Bostad Stigande räntor kommer att sätta en press på bostadspriserna, som kan komma att falla 10-15 procent. Någon större nedgång än så är dock svår att se eftersom sjunkande priser kommer att locka till sig köpare, vilket får marknaden att vända upp igen. Det säger Johan Grip, chefekonom vid analysföretaget Prognoscentret, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Bostadspriserna kan säkert gå ned 10-15 procent, men då börjar det nog kännas väldigt attraktivt för många att köpa. Sjunkande priser gör att man plötsligt kan få råd med det där större boendet samtidigt som fler och fler förstagångsköpare kommer att kunna låna tillräckligt mycket. När bostäder börjar kännas billiga vänder det upp igen”, säger han.

Han säger att när väl köparna tycker att priserna är tillräckligt låga kommer de att vilja göra slag i saken, med resultat att efterfrågan ökar och priserna stiger igen.

”Jag tror många kommer att jämföra med vad bostäder kostat tidigare och ser att de blivit mycket billigare. Det blir lite som en rea. När många vill passa på att köpa till reapris tar rean sedan slut. Vi kommer tillbaka till en tid där man räknar med att kunna göra en vinst när man köper en bostad”, säger han.

Han tillägger att det ju går att bo i en bostad och om man inte absolut måste flytta behöver man inte realisera en eventuell förlust.

”För att det ska bli helt botten ur bostadsmarknaden krävs att det finns ett överutbud av bostäder som människor vill bli av med, men vi har ju fortfarande inte löst det fundamentala problemet att det finns för få bostäder där människor vill arbeta och bo”, säger Johan Grip.

Samtidigt kommer många att ha orealiserade vinster i sina bostäder även efter en prisnedgång.

”De allra flesta köpte ju inte på toppen 2022. Om man kände att man blev omsprungen under pandemin kan man tänka att man nu har chansen att köpa något större. Man vet inte när den chansen kommer igen”, säger han.