Ekonomi Svensk BNP var överraskande svag under det andra kvartalet, enligt SCB:s snabberäknade statistik. BNP sjönk oväntat med 0,1 procent från det första kvartalet, där investeringar var det största sänket. Enligt analytiker visar BNP-statistiken på svaghetstecken i den inhemska efterfrågan.

”Det är ett snabbestimat som ofta revideras, så man får ta siffrorna med en nypa salt, men det är inte bara det andra kvartalet som är ett bekymmer. Inhemsk efterfrågan har stått still i drygt ett år nu. Hushållens konsumtion går trögt och det verkar som om nedgången i investeringarna breddas, det handlar inte bara om bostäder nu. Vi har en ganska bred avmattning i svensk ekonomi”, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillägger att man för den skull inte ska överdriva normala konjunktursvängningar, där högkonjunktur alltid följs av en avmattning.

”Vi ser ingen djup lågkonjunktur i kristallkulan nu, även om tillväxten kommer att dämpas och arbetslösheten stiga. Bostadsmarknaden stabiliseras, vilket minskar nedåtriskerna. Men prognosen bygger i och för sig på att centralbankerna bedriver en expansiv politik, där Federal Reserve levererar räntesänkningar, ECB stimulerar mer och Riksbanken inte höjer räntan”, säger han.

BNP sjönk 0,1 procent under det andra kvartalet, från föregående kvartal, och ökade 1,4 procent i årstakt. Det var svagare än väntat. Enligt Infront Datas analytikerskänk spåddes BNP öka 0,2 procent jämfört med föregående kvartal stiga 1,9 procent i årstakt. Det var även svagare än Riksbankens prognos.

Det var framför allt investeringar som drog ned BNP. Fasta bruttoinvesteringar minskade 1,1 procent i årstakt, där investeringar i maskiner och inventarier förklarar huvuddelen av nedgången.

Nordeas Torbjörn Isaksson ser statistiken som ytterligare ett hinder för Riksbankens tänkta räntehöjningar.

”Detta är ett bekymmer för Riksbanken. Vi har haft en ovanligt stark konjunktur de senaste åren och det har inte hänt någonting med löner och inflationen. Nu när konjunkturen mattas av och arbetsmarknaden försvagas minskar sannolikheten ytterligare för att vi få någon uppgång i löner och inflation. Räntehöjningar känns mycket avlägsna. Vi tror på en oförändrad ränta från Riksbanken i flera år, men risken är större för att de stimulerar mer än att de höjer räntan”, säger han.

SEB-analytikern Olle Holmgren skriver i ett marknadsbrev att BNP-nedgången var en besvikelse, med en generellt svag efterfrågan, där den stora besvikelsen var att investeringarna minskade så mycket. Även nettoexporten var svagare än väntat.

”Skillnaden mot Riksbankens prognos är liten jämfört med volatiliteten i kvartalsvis BNP. Sjunkande sentimentsindikatorer tyder dock på nedåtrisker för tillväxten framöver. Vi räknar redan med att Riksbanken drar ned sin räntebana i september och svag BNP gör detta till ett mycket troligt scenario”, skriver han.

Swedbank kommenterar också att det var ett svagt BNP-utfall, där investeringarna gav det största negativa bidraget. Även exporten var svagare än väntat liksom offentlig konsumtion, medan hushållens konsumtion var lite starkare.

”Dagens data tyder på att styrkan i svenska ekonomin dämpas, vilket är negativa nyheter för Riksbanken. Detta innebär vissa nedåtrisker för vår prognos om en räntehöjning i december. Statistiken är dock preliminär och det kan fortfarande bli betydande revideringar”, skriver Swedbanks Knut Hallberg och Maija Kaartinen i ett marknadsbrev.

 

Aktier
Kepler Cheuvreux: Nio köpvärda aktier med över 100 procents uppsida
Brexit
Allt klart för brexitStorbritannien lämnar EU natten mot lördag
Fed
Fed rör inte räntan
Rapport
Aktien som gett spararna 800 miljoner på en månadI kväll släpper Tesla rapporten
Aktie
Hufvudstadens C-aktie avlistas från börsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens aktierekar
Räntan
Analyshus: Bostadsmarknaden kan stoppa räntesänkning
Börsen
Uppåt med rapportbolag i fokus
Rapporter
Börsjättar bland torsdagens rapportbolagBland annat Volvo, Stora Enso, H&M och SCA
Rapport
Oväntad extra utdelning lyfter Billerud Korsnäs
Foto: istockphoto
Placera
Tre svenska biotech-favoriter"Övertygande avkastning på börsen"
Konjunktur
Nordea: Svensk ekonomi vänder uppåt
Aktie
Nent vill sälja produktionsbolag
Hållbarhetssnack
Kull: Därför sparar vi i hållbara fonder"Det är Greta-effekten"
Rapport
SEB slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatFlaggar för lägre kassaflöde
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Swedbank stuvar om i styrelsen
Rapport
Godisjätten slog förväntningarna
Rapport
Extra utdelning från Billerud
Aktie
Så ska Eniro undvika rekonstruktion
Gästkrönika
Förvaltaren: Två svarta svanar på mindre än en månad”Liten risk för större börsfall”
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec kan agera vid efterfrågefall i virusepideminProduktionsbegränsningar kan utökas
28/1
Trading Direkt om coronavirus och Sverdrupfältet
Analys
Deutsche Bank: Atlas rapport en besvikelse
Spara
Här får du högst sparränta just nu