Räntan Riksbanken kom med ett överraskande "hökaktigt" budskap på torsdagen då de som väntat lämnade reporäntan oförändrad, men fortsatt signalerar en räntehöjning i slutet av året eller i början av nästa år. Det framgår av kommentarer från analytiker efter räntebeskedet.

Nordeas Mats Hydén konstaterar i en snabbkommentar att sannolikheten för en räntehöjning i oktober har minskat, medan sannolikheten för en höjning i december och februari har ökat.

”Vår bedömning om en räntesänkning i december framstår nu självfallet som mindre trolig. Men vi tycker fortfarande att Riksbanken är alltför optimistisk om tillväxt och inflation och att de måste tänka om längre fram. Men dagens besked var mycket mer hökaktigt än vi räknade med”, skriver Nordea, som i sin konjunkturprognos i går, onsdag, spådde att Riksbanken skulle sänka reporäntan till -0,50 procent i år.

Även SBAB:s chefekonom Robert Boije tycker att Riksbanken är alldeles för optimistisk.

”Riksbanken tycks ha en mer positiv bild av läget än vad vi och marknaden i övrigt har. Vi tror på en betydligt långsammare höjning av reporäntan än Riksbanken”, skriver han i en kommentar.

Enligt Boije borde Riksbanken ”helt enkelt” ha justerat ner reporäntebanan betydligt mer. Han motiverar det med att den underliggande inflationen rensad för energipriser har legat långt under Riksbankens mål en längre tid och att inflationsförväntningarna nu faller samtidigt som det syns tydliga signaler om ett mer dämpat konjunkturläge både globalt och i Sverige. Dessutom har flera centralbanker världen om nyligen sänkt sina styrräntor.

”Vid en mer fördjupad internationell konjunkturnedgång i närtid kan den av Riksbanken nyligen aviserade annalkande reporäntehöjningen istället komma att resultera i en snar sänkning”, skriver Boije och tillägger att han tror att Riksbanken snart kommer att behöva justera ned reporäntebanan.

Swedbanks seniorekonom Cathrine Danin tycker att direktionen levererade ett ”något hökaktigt” uttalande där de reviderade ner räntebanan med 10 punkter för tredje kvartalet 2020, men ”mer drastiskt” längre fram i tiden.

Hon tycker att det är anmärkningsvärt att Riksbanken signalerar att de fortsatt avser att höja reporäntan i slutet av året eller i början av nästa år, trots svagare tillväxtmomentum.

Danin konstaterar att Riksbankens prognoser är mer eller mindre oförändrade från i juli.

Swedbank håller fast vid sin bedömning att det inte blir några ränteförändringar från Riksbanken under de kommande två åren, men noterar att den globala utvecklingen kommer att ha stor påverkan på direktionens framtida beslut.

SEB tycker att Riksbanken skickar en ”stark signal” om en räntehöjning på kort sikt och att budskapet var ”betydligt mer hökaktigt än väntat”.

”Direktionen skickade en stark signal att de vill lyfta reporäntan tillbaka till noll och även om direktionen (som alltid) säger att penningpolitiken kommer att bero på den ekonomiska utvecklingen är en räntehöjning helt klart en möjlighet och vi kommer att överväga om vi ska revidera vår prognos”, skriver SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Lina Fransson.

Från utlandet kommenterar Capital Economics, som tycker att Riksbanken fortsatt ligger rejält bakom kurvan och tror att de, trots dagens besked, kommer att sänka reporäntan, troligtvis i december.

Riksbankens besked att reporäntan ska höjas i slutet av året eller i början av nästa år ”står i strid med svagheten i den inhemska aktiviteten och lämnar Riksbanken klart ur synk med andra stora centralbanker”, enligt Capital Economics.

 

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent