Räntan Riksbanken kom med ett överraskande "hökaktigt" budskap på torsdagen då de som väntat lämnade reporäntan oförändrad, men fortsatt signalerar en räntehöjning i slutet av året eller i början av nästa år. Det framgår av kommentarer från analytiker efter räntebeskedet.

Nordeas Mats Hydén konstaterar i en snabbkommentar att sannolikheten för en räntehöjning i oktober har minskat, medan sannolikheten för en höjning i december och februari har ökat.

”Vår bedömning om en räntesänkning i december framstår nu självfallet som mindre trolig. Men vi tycker fortfarande att Riksbanken är alltför optimistisk om tillväxt och inflation och att de måste tänka om längre fram. Men dagens besked var mycket mer hökaktigt än vi räknade med”, skriver Nordea, som i sin konjunkturprognos i går, onsdag, spådde att Riksbanken skulle sänka reporäntan till -0,50 procent i år.

Även SBAB:s chefekonom Robert Boije tycker att Riksbanken är alldeles för optimistisk.

”Riksbanken tycks ha en mer positiv bild av läget än vad vi och marknaden i övrigt har. Vi tror på en betydligt långsammare höjning av reporäntan än Riksbanken”, skriver han i en kommentar.

Enligt Boije borde Riksbanken ”helt enkelt” ha justerat ner reporäntebanan betydligt mer. Han motiverar det med att den underliggande inflationen rensad för energipriser har legat långt under Riksbankens mål en längre tid och att inflationsförväntningarna nu faller samtidigt som det syns tydliga signaler om ett mer dämpat konjunkturläge både globalt och i Sverige. Dessutom har flera centralbanker världen om nyligen sänkt sina styrräntor.

”Vid en mer fördjupad internationell konjunkturnedgång i närtid kan den av Riksbanken nyligen aviserade annalkande reporäntehöjningen istället komma att resultera i en snar sänkning”, skriver Boije och tillägger att han tror att Riksbanken snart kommer att behöva justera ned reporäntebanan.

Swedbanks seniorekonom Cathrine Danin tycker att direktionen levererade ett ”något hökaktigt” uttalande där de reviderade ner räntebanan med 10 punkter för tredje kvartalet 2020, men ”mer drastiskt” längre fram i tiden.

Hon tycker att det är anmärkningsvärt att Riksbanken signalerar att de fortsatt avser att höja reporäntan i slutet av året eller i början av nästa år, trots svagare tillväxtmomentum.

Danin konstaterar att Riksbankens prognoser är mer eller mindre oförändrade från i juli.

Swedbank håller fast vid sin bedömning att det inte blir några ränteförändringar från Riksbanken under de kommande två åren, men noterar att den globala utvecklingen kommer att ha stor påverkan på direktionens framtida beslut.

SEB tycker att Riksbanken skickar en ”stark signal” om en räntehöjning på kort sikt och att budskapet var ”betydligt mer hökaktigt än väntat”.

”Direktionen skickade en stark signal att de vill lyfta reporäntan tillbaka till noll och även om direktionen (som alltid) säger att penningpolitiken kommer att bero på den ekonomiska utvecklingen är en räntehöjning helt klart en möjlighet och vi kommer att överväga om vi ska revidera vår prognos”, skriver SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Lina Fransson.

Från utlandet kommenterar Capital Economics, som tycker att Riksbanken fortsatt ligger rejält bakom kurvan och tror att de, trots dagens besked, kommer att sänka reporäntan, troligtvis i december.

Riksbankens besked att reporäntan ska höjas i slutet av året eller i början av nästa år ”står i strid med svagheten i den inhemska aktiviteten och lämnar Riksbanken klart ur synk med andra stora centralbanker”, enligt Capital Economics.

 

Chatt
Hernhag: Fyra utländska aktier för portföljenRekordmånga frågor om EQT
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Åttonde uppgångsdagen på raken
Notering
Uppgifter: EQT:s notering redan övertecknad"Oerhört stort intresse"
Foto: istockphoto
Fonder
Förvaltare spår 10-procentig uppgång på indiska börsenMen alla är inte lika positiva
13/9
Trading Direkt om handelskrig, EQT och makroläget
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Notering
EQT:s notering kostar en kvarts miljard
Foto: istockphoto
Analyser
Fem färska köprekar bland fredagens analyser
Foto: Lula Sampaio/AFP/TT
Fonder
Latinamerikafonder klarade pärsenPå väg upp trots skogsbränderna i Amazonas
Notering
EQT värderas till cirka 60 miljarderPrisintervall 62-68 kr inför noteringen
Bostad
Hemnet: Allt mer budgivning på bostadsrätter
Handelskriget
Uppgifter: Trump kan tänka sig tillfälligt Kina-avtal
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Budgeten
Höstbudgeten: Sänkt skatt och höjt grundskydd för pensionärer
Räntan
"ECB:s räntesänkning ökar pressen på Riksbanken"
Spara
Så får du marknadens högsta sparränta
Aktie
Analytiker: Kursuppgången minskar utrymmet för försäljningsbesvikelser
ECB
ECB sänker räntan
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mestKraftiga uppgångar i vissa län
Aktie
Norwegian lyfter på obligationsförslagetAktien rusar 10 procent på Oslobörsen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
SEB tar in Elekta i Nordic Select-portföljenErsätter Kinnevik
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Aktietips
Förvaltaren: Tre spännande småbolag"Alla upp över 20 procent i augusti"
Aktieråd
Tre aktier med olika råd
Bostad
SBAB: Låga räntor får bopriserna att stiga i år
Handelskriget
Trump skjuter upp Kina-tullar
Aktie
Vinstvarning från Rovio
Aktie
Han blir tillförordnad vd för Telia
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Preliminära siffror från Kappahl inför budFörsäljningen ökade 7 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Många köprekar bland onsdagens analyser