Räntan Riksbanken räntebesked med en tydligt sänkt räntebana var överraskande mjukt, enligt analytiker. En del tror att det är färdighöjt för denna gång från Riksbanken.

”Det var ett väldigt överraskande besked i dag från Brunkebergstorg, vilket vi också ser på marknadsreaktionerna. Även om Riksbanken inte vill flagga mellan möten har de kommenterat de senaste inflationssiffrorna på ett sätt som gjort att de uppfattats som inte allt för oroade över inflationen. Det var därmed upplagt för ganska små förändringar av räntebanan, men så kom den här dramatiska förändringen där de också justerar räntebanan ganska kraftigt längre ut”, säger Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Riksbanken sänkte sin räntebana så att nästa räntehöjning kommer senare, i slutet av året eller i början av 2020, och räntehöjningarna därefter sker i en långsammare takt. Claes Måhlén menar att Riksbanken varit otydlig.

”Nu verkar Riksbanken vara tillbaka i sitt gamla fokus på spotinflationen. De ändrade inställning när de höjde i december, trots att inflationsutfallen varit svagare än väntat och även i februari signalerade de att fokus på inflationsutfall minskat. Nu är de nästan tillbaka i den gamla regimen när det är mer fokus på spotinflationen. Det känns onödigt att de hamnar i den här situationen, det kan öppna för ganska mycket kritik”, säger han.

Efter dagens räntebesked räknar inte Handelsbanken med några fler höjningar från Riksbanken.

”Vi tar bort den enda räntehöjning vi hade tidigare, i september, eftersom Riksbanken så tydligt signalerar att det inte blir någon höjning då. Vi tror nu att det är färdighöjt i den här cykeln. Fönstret stängs då vi har en svagare konjunkturbild än Riksbanken”, säger Claes Måhlén.

Danska Nykredit tror också att det är färdighöjt för denna gång för Riksbanken.

”Även om Riksbanken fortsatt signalerar att det kan komma en räntehöjning runt årsskiftet så förväntar vi oss inga ytterligare räntehöjningar från Riksbanken de kommande åren. Vi väntar oss därför att Riksbanken kommer med fler negativa överraskningar under loppet av året, som kommer att kunna försvaga den svenska kronan ytterligare”, skriver chefekonom Tore Stramer i ett marknadsbrev.

Davis Oxley, Capital Economics, konstaterar att Riksbankens oväntade mjuka besked tog marknaden på sängen, men anser ändå att den ändrade tonen är berättigad.

”Indikatorer tyder trots allt på att ekonomin körde fast under första kvartalet. Motvindar från en kyligare bostadsmarknad och svag tillväxt i eurozonen kommer sannolikt att resultera i att svensk BNP-tillväxt dämpas kraftigt under 2019, vilket kommer att lägga ett lock på kärn-inflationstrycket”, skriver Oxley.

Trots att Riksbanken senarelagt tidpunkten för nästa räntehöjning bedömer Capital Economics att Riksbanken fortfarande är alltför optimistisk.

”Vi är fortsatt bekväma med vår syn, under konsensus, om att reporäntan kommer att förbli oförändrad på -0,25 procent in i 2022, vilket kommer att hålla kronan under fortsatt tryck”, skriver Oxley.

Swedbank ändrar sin ränteprognos och tror nu att Riksbanken höjer reporäntan igen i december, från tidigare prognos om höjning i september.

SEB ser en räntehöjning i april 2020, medan Nordea spår en räntehöjning i mitten av 2020.

Nordea konstaterar att Riksbankens budskap var mer duvaktigt än väntat men i linje med deras antagande att de kommer att ligga stilla länge. Riksbankens budskap understryker att inflationen och inflationsförväntningarna förblir fokus för Riksbanken, och nästa höjning dröjer till mitten av 2020.

”Givet det kortsiktiga och långsiktiga utmaningarna för att lyfta inflationen, så finns risken att Riksbanken kommer att avvakta längre än så”, skriver Nordea.

Prognoserna för BNP och arbetsmarknaden ändrades inte så mycket, och det är uppenbart att det var inflationsbesvikelsen som ligger bakom den mjukare hållningen.

”Detta cementerar Riksbankens extremt strikta fokus på inflationen. Det mjukare budskapet från Fed och ECB är också viktigt”, skriver Nordea.

Av: Direkt

Annons:
Jämför bolån och snitträntor på bolån genom oss och Compricer och hitta den lägsta aktuella boräntan!

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde