Analys Förra veckans besked att Bonava stoppar verksamheten i S:t Petersburg innebär att bolaget halverar omsättningen i det mest lönsamma affärsområdet, vilket väntas lägga en våt filt över aktien. Det uppger Handelsbankens analytiker Oscar Lindquist för Nyhetsbyrån Direkt.

”Det är naturligtvis beklagligt för bolaget att man behöver stänga ner sin verksamhet i Ryssland, resultatet blir ju att man i stort halverar omsättningen i sitt mest lönsamma affärsområde. Det i sin tur ger ju en försvagad lönsamhet, en dämpad intjäningsprofil och försvagar därmed ‘caset’ märkbart, vilket syns i aktien”, säger han.

Bonava-aktien har tappat drygt 26 procent senaste månaden från nivåer kring 80 kr till omkring 58 kr på tisdagsförmiddagen.

”Jag har förtroende för ledningen och att de hanterar den här prekära situationen på bästa sätt. Gällande finansiella effekter så tror jag att det är för tidigt att kunna säga något specifikt, men det här kommer naturligtvis att lägga en våt filt över aktien tills man får någon vidare klarhet i situationen”, säger Oscar Lindquist.

Bonava uppgav i förra veckan att det kommer att utvärdera hur bolaget bäst ska agera för att kunna avsluta pågående projekt på ett ansvarsfullt sätt. Bonava har 810 bostäder i produktion i S:t Petersburg.

SEB skriver i en analys som publicerades på tisdagen att projekten, som till stor del redan är sålda, kan avslutas och lämnas över eller säljas till en annan utvecklare.

”Kortsiktiga intäkter kommer inte att drabbas men starterna kommer att sjunka. På längre sikt kommer det att påverka intäkterna”, skriver SEB, som har sänkt estimaten för 2023 och 2024 med 2 respektive 7 procent.

SEB sänkte också riktkursen till 95 från 105 kr.

Före beskedet om verksamheten i S:t Petersburg justerade DNB Markets riktkursen för aktien ned till 100 kr från 105 kr med upprepad köprekommendation.

Banken sänkte då rörelseresultatsestimaten för den ryska verksamheten till noll för perioden 2022-2024.