Börs Börspilarna pekar uppåt i Asien och terminerna indikerar uppgångar även i Europa under tisdagen. Men att det skulle handla om en långsiktigt vändning är långtifrån säkert.

Från JP Morgans analytikerhåll hörs viss skepsis till marknadsutvecklingen.

– Jag är inte säker på att de positiva börskurserna under morgonen betyder att folk är på väg tillbaka in i risktillgångar. Det är snarare normalt beteende att den rejäla säljchocken tar paus och andrum, för fundamentalt har ingenting ändrats på makrofronten den senaste veckan, säger Kerry Craig, strateg på JP Morgan till Reuters.

Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg ser inte heller någon långsiktig vändning.

– Allt fler prisar in en recession, i år eller nästa år. Det är sällan en bra period för börserna. Men i det korta perspektivet finns dock ett positivt scenario om inflationssiffrorna tappar fart. Då kommer ränteförväntningarna justeras ned och ge kortsiktig lättnad på börsen, säger Karl Hedberg och påpekar att det inte är att förväxla med en långsiktig vändning på börsen.

Hedberg menar att man ska utnyttja tillfälliga börslyft genom att sälja.

– Försök utnyttja upprekylerna för att sälja på styrka och öka kassan. Om vi får perioder med stark börs, så kan man med fördel se över innehaven i portföljen. Lätta på innehav som man inte tror kommer var stabila under kommande kvartal. Se till att ha balans mellan sektorer och rätt bolag, ta tillfället i akt och växla till andra bolag, säger Karl Hedberg i Carnegie Private Bankings veckokommentar.