Börs Efter två dagar med rejäla uppgångar pekar börsterminerna i Europa och USA återigen nedåt. De senaste dagarnas rally kom efter förhoppningar om att centralbankerna måste lätta på bromsen, men analytiker menar att botten på börsen ännu inte är nådd.

Det var bland annat svagare amerikanska arbetsmarknadssiffror än väntat som fick investerare att återigen hoppas på att Federal Reserve måste lugna sig med räntehöjningarna. Det har också fått den amerikanska 10-årsräntan att falla med hela 40 punkter sedan förra veckan.

Dessutom slog den australiensiska centralbanken RBA till med en räntehöjning som var mindre än väntat. 

Världens börser har rusat i spåren av förnyad optimism men glädjen tycks alltså bli kortlivad med röda börsterminer på onsdagsmorgonen. Dessutom menar analytiker att faran är långt ifrån över.

Nicolas Colas på DataTrek Research säger till Marketwatch att investerare bör vara beredda på mer elände eftersom det fortfarande saknas tecken på att marknaden bottnat. Han pekar bland annat på att värderingarna fortfarande är höga och att skarpa rörelser som vi sett de senaste dagarna historiskt sett signalerat fortsatt volatilitet.

– Kort sagt: starka dagar med uppgångar på över 2 procent för S&P 500 är INTE ett tecken på en frisk marknad. Visst kan glädja oss över uppgångarna men det ska snarast ses som ännu en dag under det tuffa året, säger Colas till Marketwatch.

Inte heller Neil Dutta på Renaissance Macro Research tror att de senaste dagarnas uppgångar är hållbara.

”Jag tänker att detta omöjligt kan fortsätta”, skrev han i ett marknadsbrev som Marketwatch läst.

Mark Haefele på UBS säger till Reuters att uppgångarna snarare beror på att S&P 500 var översålt efter en usel börsmånad under september.

Dessutom är ”skräckindexet” VIX ännu inte på nivåer som historiskt sett signalerat en botten.

– Jag är inte säker på att vi sett panik på marknaden ännu. Innan vi ser det finns det ingen anledning att snabbt öka risken i portföljen, säger Ashwin Alankar till Reuters.

Klockan 0745 pekade IG:s terminshandel på en nedgång på 0,3 procent för Stockholmsbörsens OMXS30. Även de amerikanska börsterminerna pekar nedåt med S&P 500, Nasdaq och Dow Jones samtliga på cirka -0,4 procent.