Aktie Utrymmet för besvikelser när H&M släpper sin kvartalsförsäljning på måndag morgon har minskat betydligt med den rejäla kursuppgång klädjätten har i ryggen.

Bilden hos allt fler analytiker, att H&M sett ljuset i tunneln efter år av försvagad försäljning och dalande lönsamhet, börjar så smått få fäste. Men samtidigt som H&M klättrat 50 procent sedan årsskiftet har analytikerkollektivet inte hängt med då snittriktkursen ligger klart under aktuell kurs. Många verkar vilja ha ytterligare bevis för att tunnelns slut nalkas och inte det mötande tåget.

Så att säga att måndagen försäljningssiffror är synnerligen viktiga för den fortsatta synen på H&M på kort och medellång sikt är inte en överdrift.

Vad har då H&M att leva upp till när försäljningen för det tredje kvartalet (juni-augusti) släpps? Enligt Infront Datas sammanställning av 16 estimat väntas i snitt en ökning i lokala valutor på 7,9 procent. Man får gå tillbaka elva kvartal, till hösten 2016, för att hitta en lika stor försäljningsuppgång.

De enskilda estimaten spretar mer än vanligt och spänner mellan en ökning på 5,0 procent och 9,5 procent.

Ett antal pusselbitar för det tredje kvartalet finns att tillgå där den starkaste är H&M:s eget besked den 27 juni om att försäljningen i hela juni väntades öka hela 12 procent.

Enligt statistik från Textilwirtschaft steg försäljningen i den tyska klädhandeln, som fortfarande är H&M:s enskilt största marknad, med 4 procent i juni, 1 procent i juli och med 3 procent i augusti.

Från konkurrenshåll noteras Inditex färska delårsrapport som sträckte sig till och med juli och som bjöd på en försäljningsökning i lokala valutor på 7 procent (perioden februari-juli). I en trading uppdate noteras att försäljningen mellan 1 augusti och 8 september steg 8 procent.

Inditex rapport straffades på Madridbörsen med sjunkande aktiekurs där den största nageln i ögat enligt många analytiker var en svag bruttomarginal. H&M:s bruttomarginal och övriga resultatmått dröjer tills rapporten för det tredje kvartalet släpps i sin helhet den 3 oktober.

Marknaden kommer dock börja spekulera redan på måndag. En stark kvartalsförsäljning från H&M kan ha lyfts av reor som i sin tur pressat lönsamheten. Å andra sidan kan en stark försäljning innebära en välkommen minskning av H&M:s historiskt svulstiga varulager. En svag försäljning på måndag eldar på argumenten för att H&M fortfarande har problem att attrahera kunderna och att lagerproblemet kvarstår. Men det kan även vara ett tecken på en större andel fullprisförsäljning som i så fall skulle gynna marginalen.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

 

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent