Sektor Massa- och pappersjätten Stora Enso steg markant i fredagens handel på börserna i Helsingfors och Stockholm, i gott sällskap med bland andra finländska Metsä Board.

– Det har kommit flera tecken på att prisnedgången för massa kan ha nått botten, säger Oskar Lindström, skogsanalytiker på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Under de senaste dagarna har det publicerats månadsstatistik över de internationella lagren och leveranserna av massa, som visade ökade leveranser i augusti jämfört med månaden innan. Samtidigt minskade lagren.

Kinamarknaden förbättras

– Framför allt är det leveranserna till Kina som fortsatt att förbättras, säger Oskar Lindström.

Metsä Fibre har precis aviserat prishöjningar på barrsulfatmassa (NBSK) i Kina och förra veckan höjde en amerikansk producent sina listpriser.

Tecknen på att massamarknaden kan stå inför en vändning, eller i alla fall ha nått botten, följer en lång period av fallande priser. En topp för NBSK-massan nåddes förra sommaren, då veckopriser på 1.230 dollar per ton noterades, vilket var en rekordnivå. Senaste motsvarande siffra ligger på 851 dollar, ned drygt 4 dollar jämfört med veckan innan, och 348 dollar ned under 2019.

Vid 13.15-tiden på fredagen handlades Stora Enso till 117,10 kr på Stockholmsbörsen, en uppgång med 3,7 procent för dagen. I Helsingfors steg Metsä Board 4,6 procent och i London avancerade Smurfit Kappa drygt 3 procent.