Konjunktur Veckan har präglats av räntehöjningar från en rad centralbanker och marknaden börjar nu ge upp hoppet om en mjuklandning i ekonomin.

Sverige, Norge, Schweiz och Storbritannien. Det är några länder vars centralbanker höjt styrräntorna denna vecka. Men förstås var det amerikanska Federal Reserves räntebesked som fick störst effekt på marknaderna.

Höjningen på 75 punkter var förvisso helt förväntad. Men budskapet från Fed var hårt: de kommer inte vika en tum för att bekämpa inflationen. Nu spår centralbanken dessutom att räntan kommer behöva höjas mer än man tidigare trott och marknaden utesluter nu inte en styrränta på uppemot 5 procent näst år.

Men en sådan hög räntenivå gör det omöjligt att undvika recession i världens största ekonomi. Det framgår av en rad analytikerkommentarer som Marketwatch gått igenom.

– Enligt vår syn är en styrränta på 4 procent den högsta nivån som går att ha om ekonomin ska kunna hålla emot. Men Fed hotar tydligt med att höja en bit över den nivån, säger Mark Haefele på UBS till Marketwatch.

UBS prognoser visar förvisso på en möjlighet att inflationen faller så pass mycket att Fed pausar räntehöjningarna efter decembermötet.

– Men om inflationen inte kommer ner så snabbt som vi hoppas på så lär Fed höja räntan till närmare 5 procent. Och då blir det svårt att undvika en recession, säger Haefele till Marketwatch.

Samtidigt säger ekonomen Derek Tang att ”tåget har gått” när det gäller möjligheterna för en mjuklandning.

Chris Low på FHN Financial menar i sin tur att Feds prognos om en förbättrad ekonomi i USA nästa år bara är en fantasi.

Två ekonomer på Jefferies konstaterar samtidigt att Fed borde få Nobelpriset om de lyckas med konststycket att bekämpa inflationen utan att den amerikanska ekonomin går in i en recession.

Men alla är inte lika pessimistiska. Tom di Galoma på Seaport Global Holdings förväntar sig att inflationen faller dramatiskt i början av nästa år. Eller så kommer det geopolitiska händelser som tvingar Fed att backa, rapporterar Marketwatch.