Analys I fredagens kvartalsrapport sänkte Storytel sina prognoser för helåret 2021 för andra gången i rad. Marknadens dom blev hård och aktien föll nära nog 17 procent, men analytikerna ser fortfarande potential bortom de sänkta tillväxtprognoserna för innevarande år.

”Även om det kan ta några kvartal innan Storytel har återupprättat sin tillväxt-trovärdighet ser vi en solid omvärderingspotential när marknaden ser bortom den kortsiktiga tillväxthickan och konstaterar att Storytel håller på att växa fram som en global ljudbokskraft att räkna med, vilket vår egen undersökning av appar visar”, skriver DNB Markets i en analys på måndagen.

Storytel sänkte prognosen för antalet betalande abonnenter för helåret 2021 till 1,82-1,84 miljoner från den tidigare prognosen på 1,95-2,0 miljoner betalande kunder. Det är grovt räknat en hälften så stor kundtillväxt som bolaget prognostiserade när startskottet för 2021 gick.

DNB konstaterar att kundtillväxten är nyckeln till bolagets värdering och tror att intaget kommer att ta fart igen efter det fjärde kvartalet. Vidare tror banken att den internationella tillväxten kommer att accelerera. I den positiva vågskålen finns också en kassa som väntas räcka i två år med nuvarande kassaflöde samt att partnerskapet med Spotify kan bli en ”game-changer”. Att EQT nyligen köpt aktier till högre kursnivåer ger också det stöd till värderingen.

Bolaget lämnade målen på medellång sikt (2023) orörda, men Pareto sätter ett frågetecken huruvida dessa kommer att nås och menar att även dessa borde revideras, men analyshuset har samtidigt tagit en måljustering i beaktande i sina egna utsikter för ljudboksbolaget.

Det innevarande året summerar till en besvikelse med avseende på de ambitiösa kundtillväxtmålen skriver Pareto men tycker samtidigt att 2022 ser ut att bli ett intressant år med mer fördelaktiga jämförelsetal och precis som kollegorna på DNB sätter Pareto tilltro till Spotify-samarbetet.

De båda analyshusen upprepar sina köprekommendationer för Storytel. DNB justerar dock ned riktkursen till 250 kronor från 290 medan Pareto lämnar sin dito orörd vid 320 kronor. Även Carnegie har sett över sina prognoser efter rapporten och ser en mer robust kundtillväxt för det kommande året och upprepar köprekommendation med riktkursen sänkt 5 kronor till 200 kronor. Förändringarna har rapporterats tidigare på måndagen av Nyhetsbyrån Direkt.

Storytel har haft en trist kursutveckling för året med en nedgång på närmare 44 procent efter fredagens fall på 17 procent. På måndagen återtog ljudboksbolaget något av rapportdagens förlorade mark och var vid klockan 10.45 upp 4,1 procent till omkring 150:85 kronor.