Evergrande Hongkongbörsen föll över 4 procent på måndagen i spåren av ökad oro för att den kinesiska fastighetsjätten Evergrande ska kollapsa. Även de europeiska börserna faller men analytiker anser att påståendet att detta kan bli Kinas ”Lehman Brothers-krasch” är felaktigt.

I en analys konstaterar Nordeas analytiker Andreas Steno Larsen och Martin Enlund att marknaden helt klart skrämts upp av händelserna kring den kinesiska fastighetsjätten Evergrande.

”Om vi tittar på de antalet frågor om Evergrande vi fått från kunder och kollegor den senaste tiden så är det helt klart den största frågan på bordet just nu”, skriver herrarna.

Evergrande har haft det riktigt tufft de senaste fyra-fem månaderna på grund av svag försäljning. Bolaget har skulder på astronomiska 300 miljarder dollar och ska nu inte ha råd att betala. I stället har man börjat betala kreditorerna med fastigheter, rapporterar Reuters.

Situationen har jämförts med kollapsen av Lehman Brothers under finanskrisen 2008 vilket fick långtgående effekter på hela marknaden. Men så illa ska det inte behöva bli om eller när Evergrande far omkull.

”Är Evergrande en Lehmanhändelse? Vi tvivlar starkt på detta. Det är (mycket) enklare att hantera en Evergrandekollaps än Lehman, även om det inte betyder att det kommer att passera helt utan konsekvenser”, skriver Nordeas Andreas Steno Larsen och Martin Enlund.

För trots avsaknaden av tillförlitlig data ser analytikerna flera skäl till att detta är ännu en kinesisk ”vargen kommer”. 

Bland annat så lär de större spridningseffekterna kunna begränsas vilket också verkar vara den allmänna uppfattningen på den kinesiska obligationsmarknaden där det ännu inte synts till någon panik.

Dessutom ska man ha klart för sig att det brukar dyka upp en ”Lehman-händelse” ungefär var 36:e månad i Kina och myndigheterna brukar lösa det, påpekar analytikerna.

Andra analytiker tror att Evergrandes kollaps visserligen kan dra med sig andra delar av den kinesiska fastighetssektorn vilket i sig kan bli rörigt på ett lokalt plan. Men man ska heller inte överskatta bolagets betydelse.

”Trots Evergrandes storlek – det största fastighetsutvecklingsbolaget i Kina – så står det faktiskt bara för 4 procent av marknaden. Samtidigt är skulderna väl skyddade genom fastighetspanter”, säger Alliance Bernsteins Jenny Zeng till CNBC.

Capital Economics Simon MacAdam menar att den globala spridningseffekten lär utebli även om Evergrande blir den första av många fastighetsbolag som går i konkurs.

”Sett som en enskild händelse så skulle varken en snyggt hanterad konkurs eller en riktigt kaotisk kollaps ha någon större global inverkan förutom en del marknadsturbulens. Även om det skulle följas av fler konkurser i sektorn så skulle det inte räcka för att orsaka en skarp nedgång i ekonomin”, skriver han i en analys enligt CNBC.