Aktier Stigande räntor fick börsens fastighetsindex att backa med hela 20 procent i februari. De senaste dagarnas branta nedgång för marknadsräntorna har dock tänt hoppet i sektorn, enligt branschanalytiker som Privata Affärer talat med.

Stockholmsbörsens fastighetsindex toppade den 2 februari efter en längre tids uppgång.

Därefter vände index ned tvärt i spåren på statistik som visade att inflationen biter sig fast både i Sverige och utomlands. Detta grusade placerarnas förhoppningar om lägre styrräntor under året och i stället höjde Riksbanken sin prognos för räntebanan.

Detta smittade av sig på marknadsräntorna där räntan på tioåriga statsobligationer steg från 2,0 procent till 2,6 procent.

Allt annat lika är stigande räntor negativt för fastighetsbolag och detta fick fastighetsindex att dundra nedåt med 20,8 procent under februari.

– På kort sikt så känns det som att det är långräntorna som styr fastighetssektorn väldigt mycket. Ränterörelsen i februari var negativ givet var förväntningarna låg. Sedan fick vi även en bekräftelse på att fastighetsvärdena nu har börjat att falla. Dessutom var perioden oktober till januari en väldigt stark period, säger en fastighetsanalytiker som Privata Affärer talat med.

Ironiskt nog ser det ut som om bankfrossan i USA efter nischbankerna Silicon Valley Banks (SVB) och Signature Banks kollaps under helgen kan ge draghjälp åt den svenska fastighetssektorn.

Marknadsturbulens brukar betyda stora nedgångar för marknadsräntorna och den bankrelaterade turbulensen är inget undantag.

Oron för banksektorn har lett till branta räntefall världen över de senaste dagarna. Stockholmsbörsens fastighetsindex bottnade i fredags men stod på tisdagsförmiddagen drygt 3 procent högre. Samtidigt har Stockholmsbörsens OMXSPI fallit 1,4 procent. Då är också dagens återhämtning inräknad.

– Det beror på att långräntan har gått ned ganska kraftig sedan i fredags och det är positivt för fastighetsbolagen aktiemässigt. Onekligen är det så att inflationstrycket kommer att minska under året och vi närmar oss den punkt då räntepeaken börjar närma sig, säger analytikern.

– Samtidigt är placerarnas positionering mot fastighetssektorn extremt negativ. Det sentimentet kan vända om de senaste dagarnas räntenedgång följs av lite mer duvaktiga uttalanden från centralbankerna, fortsätter hen.

Frågan alla ställer sig nu är om bankfrossan i USA kan få den mäktiga centralbanken Fed att byta fot. Bedömare menar att nedgången i framförallt den amerikanska tvåårsräntan tyder på att handlarna på räntemarknaden nu tror på en mindre aggressiv centralbank vid nästa möte som sker nästa vecka.

Samtidigt är det naturligtvis fullt fokus på inflationen och dagens amerikanska inflationssiffra lär få stort genomslag på marknaden. Fastighetsanalytikern tror dock att det krävs att fler amerikanska nischbanker går omkull för att få Fed att lätta på gasen.

Vad vill du se innan det är dags att köpa fastighetsaktier igen?
– Räntebanan är jätteviktig, den styr det mesta nu på kort sikt. Det andra är att vi börjar att få se fler transaktioner på marknaden som gör att vi börjar tro på fastighetsvärdena igen.