Analys Telekombolaget Ericssons avsättning relaterat till en potentiell uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet DOJ var lägre än vad marknaden hade befarat. Lättnadsrallyt i aktien speglar också att beskedet minskar affärsrisken för Ericsson.

Det säger analytiker till Nyhetsbyrån Direkt strax efter att Ericsson meddelat att det gör en avsättning om 2,3 miljarder kronor i det fjärde kvartalet.

”2,3 miljarder kronor anses nog av alla som en låg siffra. Vi hade gissat på 500 miljoner dollar (cirka 5,2 miljarder kronor) men vi har på olika medier sett spekulationer om allt ifrån 500 miljoner dollar till över 1 miljard dollar”, uppger Carnegies analytiker Predrag Savinovic i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Handelsbankens analytiker Daniel Djurberg för samma resonemang.

”Det var ungefär i linje med vad vi räknat med på Handelsbanken, men vi tror att det är betydligt mindre än vad marknaden räknat med”, säger han och uppskattar att flera i marknaden troligen räknat med en avsättning kring 10-12 miljarder kronor.

Analytikerna lyfter också fram att vikten av att Ericsson får fortsätta att göra affärer i USA och att DOJ:s granskning inte lett till några begränsningar på den amerikanska marknaden för Ericsson.

”Vi har tidigare lyft fram att en uppgörelse med DOJ vore en positiv trigger för aktien för att det tar bort risken i caset. Vissa har varit rädda för konsekvenser andra än böter, som skulle göra det svårare för Ericsson att få vissa kontrakt”, kommenterar Predrag Savinovic.

Ericsson avsättning omfattar en potentiell uppgörelse med DOJ angående tidigare tillkännagivna icke-kriminella påstådda överträdelser inom ramen för 2019 års avtal om uppskjuten åtalsprövning (Deferred Prosecution Agreement, DPA).

Analytikerna påpekar samtidigt att Ericsson ännu inte är färdigt med utredningen i Irak och påminner om att det kan komma ytterligare böter därifrån, men antagligen handlar det om ett lägre belopp än DOJ-avsättningen.

Ericssonaktien reagerade positivt på beskedet och var vid 15.40-tiden upp 6,5 procent.

”Uppgången hamnar nog i det häradet i dag, men sedan tror jag att det här kommer att hjälpa till eftersom ett antal fonder och andra investerare inte kunnat investera i Ericsson på grund av ESG-sidan”, säger Daniel Djurberg och tillägger att DOJ-beskedet tillsammans med Ericssons förändring i styrelsen kan utgöra positiva faktorer för aktien på sikt.