Riksbanken Riksbanken budskap i räntebeskedet på torsdagen var "något duvaktigt" eftersom räntebanan lämnades oförändrad. Det framgår av analytikerkommentarer.

Riksbanken lät som väntat reporäntan ligga kvar på noll procent. De lät även räntebanan ligga kvar på nollan under hela prognosperioden, nu till och med tredje kvartalet 2024. Före beskedet fanns vissa förväntningar om att slutpunkten på räntebanan skulle landa över noll och marknaden prisade in två räntehöjningar inom prognoshorisonten.

”Noll är det nya normala”, skriver Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson, i en kommentar.

Han konstaterar att Riksbanken inte ser någon räntehöjning under prognoshorisonten, vilket understryker att någon åtstramning fortsatt är mycket avlägsen.

Isaksson noterar vidare att Riksbanken som väntat reviderade upp sin inflationsprognos på kort sikt och även sin BNP-prognos.

”Sammantaget var dagens budskap från Riksbanken något duvaktigt. Riksbanken ser reporäntan oförändrad på 0,00 procent, trots att resursutnyttjandet är högre än normalt under de kommande åren. Dessutom, tre år är en lång tid och det finns en uppenbar risk att konjunkturcykeln har saktat in igen under prognoshorisonten, vilket banken naturligtvis är medveten om”, skriver Torbjörn Isaksson, som tillägger att Nordea håller fast vid sin prognos om oförändrad reporänta under överskådlig tid.

Swedbanks seniorekonom Knut Hallberg skriver i sin kommentar att det penningpolitiska beslutet sammantaget var i linje med deras förväntningar.

”Tiden för en höjning av räntebanan närmar sig. Även om vi inte är där än kommer det att vara ett diskussionsämne vid de kommande penningpolitiska mötena under hösten (september och november)”, skriver han.

Hallberg noterar att osäkerheten kring pandemin och styrkan i återhämtningen fortsatt är hög, men bortsett från dessa orosfaktorer så går saker Riksbankens väg, enligt ekonomen som pekar på att kärninflationen är i linje med centralbankens prognoser, inflationsförväntningarna är stabila och den makroekonomiska utvecklingen har varit bättre än väntat.

Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, konstaterar i sin kommentar att ”Riksbanken gasar på som vanligt” – de är fortsatt oroliga för inflationen, men på grund av bättre konjunktur låter de stimulanserna vara kvar.

”Riksbanken tar högre inflation med en klackspark, problemet är och förblir svaga inflationsutsikter under kommande år”, skriver hon, och tillägger att det faktum att reporäntebanan inte höjs trots en rejält uppreviderad syn på konjunkturen visar tydligt hur bekymrad Riksbanken är över låg inflation.

”Nästa prövning för Riksbanken blir att genomföra nedtrappningen av stödköpen i höst, om det kan ske under ordnade former blir det vänteläge som gäller under överskådlig tid”, enligt chefekonomen.

ING Economics tycker att Riksbanken är ”tillbaka på autopilot” och pekar på att fallande covid-19-fall har ”tillåtit en antydan av optimism att krypa in i” Riksbanken senaste uttalande,

”Men med inflationsutsikter som fortfarande ser rätt dämpade ut är det centrala budskapet att räntorna sannolikt kommer att ligga stilla i flera år”, skriver de och tillägger att Riksbanken kommer att vara bland de sista när det kommer till centralbankshöjningar.

Foto: Shutterstock
Aktier
Här är analytikernas aktiefavoriter i sommar
Foto: AP/TT
Wall street
Brett ned i New York
Portföljen
Snabb revansch för portföljen
Stockholmsbörsen
Nedgången mildrades vid stängningenDefensiva aktier höll emot bäst
Aktier
Spararna återvänder till folkaktiernaInvestor månadens mest köpta aktie
Aktier
Veckans mest blankade aktier
Analyser
Nokias rapport rosas av UBS, Kepler och Nordea
30/7
Trading Direkt med dagens börsnyheter och teknisk analys
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Copyright (c) 2018 nyker/Shutterstock. No use without permission.
Asien
Nya börsfall i Asien
Fonder
Sverigefonder i topp i juliPrivatspararna säljer ut sina Kinafonder
Aktier
Kapitalförvaltaren: Aktier att köpa just nu”Fortsatt bekväm med att äga aktier”
Analys
Investmentbank sänker Oncopeptides riktkurs med 75 procent
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Securitas slog förväntningarna
Foto: Shutterstock
Rapport
Något under förväntan för Millicom
Konjunk
KI:s barometerindikator: Högsta värdet hittills
Foto: istockphoto
Rapport
Nokia krossar analytikernas förväntningarDubblar resultatet jämfört med estimaten
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Shutterstock
Sektor
Förvaltaren om Kina: Återgång till klassisk socialism"Bolagsägare skänker bort börsposter för att slippa granskning"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Något bättre än väntat för Astra ZenecaProduktförsäljningen ökade 33 procent
Foto: istockphoto
Rapport
Klart bättre än väntat från Lundin Mining
USA
USA: Senaten enad om det stora infrastrukturpaketet
Räntan
Fed lämnar räntan oförändradÄndrar inte heller obligationsköpen
Köptips
AFV: En aktie att köpa
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Kraftigt fall för bopriserna i Stockholm"Temporär sättning"