BNP Ett sjok av stark statistik under morgonen visade att BNP-nivån i Sverige i stort sett är tillbaka till vad den var före krisen samtidigt som en stark barometer från Konjunkturinstitutet tyder på en fortsatt god utveckling framåt. Detta utan att restriktioner har börjat lyftas.

”Det var verkligen starka siffror. Ekonomin är nu tillbaka kan man säga. Det har gått ovanligt fort, ett V snarare än det normala U. Det har ju inte heller varit en vanlig konjunkturnedgång, utan en beordrad nedstängning”, säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt SCB:s kvartalsvisa indikator steg BNP med 1,1 procent under det första kvartalet och var i princip oförändrad från det första kvartalet 2020, vilket var klart starkare än väntat i Infronts analytikerenkät. Enligt den månadsvisa indikatorn var ekonomin i mars åter över vad den var i februari 2020, månaden före coronakrisen slog till med full kraft.

Anders Bergvall, seniorekonom vid Handelsbanken, noterar också han att den svenska ekonomin återhämtade sig mer än väntat i början av 2021, med BNP tillbaka på förkrisnivåer.

”Sentimentsindikatorer pekar på en fortsatt förbättring för ekonomin”, skriver han i ett marknadsbrev.

I KI:s konjunkturbarometer för april tog den sammanfattande barometerindikatorn ett skutt upp till 113,4 från 105,8 i mars, långt över normalläget 100. Industrin fortsatte upp till 121,0 trots allt tal om halvledarbrist och rusande fraktkostnader, men det som verkligen stack ut var att detaljhandelns konfidensindikator fullkomligen rusade till 114,8 från 96,5, en uppgång med över 18 indexenheter.

”Det är bara att konstatera att det var väldigt starkt, med alla sektorer i KI-barometern upp. Någon halvledarbrist och containerbrist syns inte i det här siffrorna”, säger Danske Banks Michael Grahn.

Alla sektorer i ekonomin visade ett stigande förtroende i april och ligger nu på normalläget 100 (byggindustrin) eller över (resten).

KI-barometern visade också på de högsta anställningsplanerna sedan 2017 och att bristen på arbetskraft fortsätter att öka, till något under det normala.

Samtidigt visade också prisplanerna uppgångar, där Michal Grahn noterar att varaktiga varor i detaljhandeln stack ut med en stor uppgång.

”Vi får se vart det tar vägen. Här finns i alla fall en liten varning om ett högre pristryck i detaljhandeln, även om det återstår att se om de också kan ta ut högre priser. Man kan inte heller generellt säga att detta innebär att inflationen brakar upp”, säger han.

Handelsbankens Andres Bergvall noterar att även barometern var starkare än väntat, med en bred uppgång som även omfattande tjänstesektorn.

”Sammantaget pekar KI-barometern på en fortsatt förbättring av den svenska ekonomin framöver. Men tjänstesektorn lider fortfarande av effekterna av restriktioner och industriproduktionen har dämpats av den globala bristen på halvledare, vilket kommer att hindra återhämtningen under andra kvartalet. Vi förväntar oss inte att återhämtningen kommer att få verklig fart fram till tredje kvartalet, då konsumtionen av tjänster bör börja normalisera när de nuvarande sociala restriktionerna lättas”, skriver han.

Foto: Copyright (c) 2016 safriibrahim/Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Kryptobolag lockade aktiespararna i aprilMen kursraketen såldes av på bred front
Analyser
Här är torsdagens många nya köprekar
BNP
Analytiker: BNP tillbaka på förkrisnivå"Det var verkligen starka siffror"
Konjunktur
Kraftigare BNP-ökning än väntat
Börsen
Uppåt på börsen
Rapport
Nordea slog förväntningarna
Rapport
Skanska krossade vinstförväntningarnaMen intäkter och orderingång kom in under prognoserna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons intäkter under förväntan
Rapport
Nordnet i linje med preliminärt resultatIntäkterna steg kraftigt
Rapport
Actic pressas av pandeminNettoomsättningen föll 40 procent
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Danske: Bostadsrättspriser upp i Stockholm
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Intrum: Positiv trend för alla segment
Rapport
Ica strax under förväntan"Pandemin fortsätter att påverka verksamheten"
Rapport
Tobii delar upp bolagetNuvarande vd lämnar posten efter avknoppning
FED
Powell: Ännu inte dags att diskutera nedtrappningar
Fed
Fed sitter still i båtenMen ser ökad ekonomisk aktivitet i takt med att vaccinationerna fortskrider
Rapport
Apple krossade förväntningarna
Rapport
Bättre än väntat för Facebook
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street
Fonder
Så agerade fondspararna i aprilSverige- och globalfonder lockade medan grön energi kastades ut
Foto: Copyright (c) 2010 Pincasso/Shutterstock. No use without permission.
Placera
Danske Bank: "Potential på sikt men hög risk just nu""Minska vikten i portföljen"
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Electrolux vd "inte förvånad" över resultatet"Kör på övertid i maxfart"
Aktie
Holländare ny vd för SAS
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Konjunktur
SHB: Arbetslösheten på förkrisnivåer först i slutet av 2023