Aktier Kepler Cheuvreux är positiva till Europas banksektor som pressats hårt efter bankkollapserna i USA och räddningen av Credit Suisse. Bankerna i regionen har en hög förväntad vinsttillväxt och står finansiellt starka, enligt analyshuset. 

De amerikanska nischbankerna SVB och Signature Banks kollaps utlöste stor börsturbulens, vilken förvärrades när schweiziska Credit Suisse hamnade på obestånd i förra veckan. Under den gångna helgen räddades banken genom ett uppköp av rivalen UBS med hjälp från schweiziska myndigheter och centralbanken SNB.

Bankoron på aktiemarknaden har pressat ned kurserna i sektorn ordentligt. Exempelvis har storbankerna på Stockholmbörsen – Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken – fallit mellan 7 och 13 procent den senaste månaden. 

Nedgångarna har skapat ett bra köpläge, enligt analyshuset Kepler Cheuvreux som vid en presentation på tisdagen upprepar sin ”positiva syn” på den europeiska banksektorn, skriver Swedbanks placeringssajt Aktiellt. Kepler Cheuvreux ansvarar för storbankens aktieanalyser.

Under presentationen lyfter analyshuset fram bankernas stigande räntenetton, en generellt god kostnadssituation och sjunkande värderingar, enligt Aktiellt. 

”Pausen eller slutet på den nuvarande räntehöjningscykeln innebär dock att eran av lättförtjänt vinsttillväxt för europeiska banker är på väg att upphöra. Kepler Cheuvreux menar att det ändå finns goda intjäningsmöjligheter om räntorna kvarstår på nuvarande nivåer”, skriver placeringssajten vidare i sitt referat.

Dessutom upplever Kepler Cheuvreux den europeiska banksektorn som ”mycket motståndskraftig”. 

Analyshuset ser ”utvecklingen för de amerikanska nischbankerna som en isolerad händelse” och bedömer att problemen härstammar från en bristande tillsyn och dålig riskhantering.

Det har i sin tur skapat en ”omotiverad kurspress för de europeiska bankerna”, enligt Kepler Cheuvreux som har rekommendationen övervikt för den europeiska banksektorn.