Aktier Analyshuset Redburn har pekat ut fyra aktier som kan dubblas i pris. Bland namnen finns en dansk vindkraftsjätte. 

Ett globalt aktieindex har klättrat drygt 7 procent sedan årskiftet. Delar av marknaden är överköpt, uppger Redburn i en färsk analys, med tillägget att det även finns aktier med stor potential på lång sikt. 

”Vilka aktier har kapacitet att dubblas de närmaste två till tre åren?”, fortsätter analyshuset och listar sedan tolv aktier som kan skapa ”mycket stora värden” för ägarna, rapporterar finanskanalen CNBC som tagit del av analysen

Enligt finanskanalen handlar det om både amerikanska och europeiska aktierna från olika sektorer. CNBC har valt ut fyra namn på listan,  detaljhandelsjätten Amazon, som även har en gigantisk molnverksamhet, danska vindkraftsbolaget Vestas, tyska läkemedelsbolaget Bayer samt amerikanska rese- och turismbolaget Sabre.

Vestas har haft stora lönsamhetsproblem under de senaste åren, trots det har aktien stått emot och faktiskt stigit drygt 17 procent sedan maj 2022. 

I analysen skriver Redburn att man tror att Vestas är på väg tillbaka till ”tvåsiffriga marginaler”. Analyshuset betonar också bolagets starka marknadsposition, som en av bara fyra spelare som tillsammans står för 90 procent av den globala vindturbinsförsäljningen, bortsett Kina. 

Amazon är i sin tur helt rätt positionerat för att kunna rida på de ”fördelaktiga” AI-trenderna, enligt Redburn. Det genom bolagets gigantiska molnverksamhet, Amazon Web Services, eller AWS.

Den dubbling av aktiekursen som analyshuset ser framför sig kommer att drivas av två faktorer, stigande vinster och en efterföljande multipelexpansion, står det att läsa vidare i analysen, enligt CNBC.

”Vi räknar med att vinsterna stiger för både detaljhandelsverksamheten och AWS, den senare har störst betydelse eftersom det är en affär med högre multiplar”, skriver Redburn. 

Begreppet multipelexpansion syftar på att bolagets vinst värderas högre på börsen.