Analys En rad analyshus har publicerat uppdateringar om Electrolux efter gårdagens vinsvarning. De flesta är fortsatt positiva, med DNB som ett tydligt undantag.

Carnegie upprepar i sitt morgonbrev rekommendationen köp med riktkurs 175 kronor. Vinstvarningen kom inte som någon total överraskning enligt Carnegie, som väntar sig en svag kvartalsrapport från bolaget och noterar att aktien är en av de mest blankade i Norden.

”Vi förväntar oss att konsensus revideras ned med omkring 15 procent 2023. Förhoppningsvis innebär accelererade lagerrensningar i fjärde kvartalet en bättre utgångspunkt för 2023”, skriver Carnegie.

Investmentbanken ser goda förutsättningar för Electrolux rörelseresultat att kunna förbättras betydligt under 2023, så länge ledningen levererar på sina ambitioner om nettokostnadsbesparingar på 4-5 miljarder kronor. Efter det svaga fjärde kvartalet bör detta vara enklare att uppnå enligt Carnegie som tillägger att fallande råvarukostnader också kan ge medvind.

Danske Bank noterar i sitt morgonbrev att Electrolux egna utsikter för 2023 är oförändrade, och att bolaget har visat sin förmåga att nå en genomsnittlig ebit-marginal på 5-6 procent trots motvinden i Nordamerika. Investeringar i USA ska öka lönsamheten, enligt banken sannolikt redan under 2023.

Danske Banks rekommendation för Electrolux är köp och riktkursen är 207 kronor.

Credit Suisse har efter vinstvarningen sänkt sina estimat för Electrolux justerade rörelseresultat 2022 betydligt men minskar estimaten för 2023 med endast cirka 6 procent, enligt ett morgonbrev.

Trots att det andra halvåret 2022 var en besvikelse är banken fortsatt positiv till aktien och upprepar såväl rekommendationen outperform som riktkursen 178 kronor. Volymnedgången i Europa och USA är vid det här laget välkänd och enligt Credit Suisse har bolaget nu nått botten av problemen i USA, vilka bedöms lätta med en normalisering av leveranskedjan och arbetsmarknaden. En reversering av råvaruinflationen har potential att gynna bolaget kraftigt och aktien bedöms inte ha någon krävande värdering med ett p/e-tal på 11,6.

Credit Suisse tror att bolaget fortfarande kan ha förmågan att generera ett justerat rörelseresultat på nära 6 miljarder kronor 2023. Drivande faktorer kan vara sparprogrammet på 4-5 miljarder kronor, en möjlig effekt på cirka 2,5 miljarder kronor från råvarudeflation samt en mixeffekt på 1 miljard kronor från nya produktlanseringar, vilka bedöms underlättas av förväntat avtagande problem med halvledarbrist. I den negativa vågskålen väntas minskade volymer bidra med drygt 2 miljarder kronor och omkring 1 miljard kronor för löneinflation.

Enligt Kepler Cheuvreux morgonbrev visade vinstvarningen på en svagare efterfrågemiljö än väntat, men den var samtidigt i linje med LG Electronics rapport i förra veckan.

”Vi sänkte våra vinstprognoser betydligt, men köprådet är fortfarande mycket intakt med en förväntad vinståterhämtning 2023 som drivs av fallande råvarukostnader och stabil prissättning, vilket sannolikt leder till en betydande vinstskjuts”, skriver analyshuset.

Kepler Cheuvreux bedömer att marginalen sjunker till 0,6 procent för 2022, följt av en återhämtning till 4,7 procent 2023 och 5,7 procent 2024. Rekommendationen köp och riktkursen 200 kronor upprepas.

Pareto anser i sin snabbkommentar att utfallet för fjärde kvartalet var uppenbart dåligt, även om ännu ett svagt kvartal enligt analyshuset var förväntat.

”Bolaget skyller den negativa organiska tillväxten på 8 procent på detaljhandlare som minskat lagren vilket drabbat Electrolux försäljning”, skriver Pareto och tillägger att många nu frågar sig hur ”swingfaktorn” och återhämtningen i USA kommer att se ut.

Pareto har rekommendationen köp och riktkursen 175 kronor för aktien.

DNB har valt att sänka sin rekommendation för Electrolux till behåll från tidigare köp, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare under torsdagen, medan riktkursen 160 kronor upprepas.

Efter ett 2021 som innebar Electrolux starkaste år i modern tid, verkar 2022 enligt banken i stället ha varit det värsta året åtminstone sedan 1981. DNB förutspår för Electrolux del ett negativt resultat per aktie för 2022 och anser att bolaget bör slopa årets utdelning. Banken skriver också att man inte längre ser det som självklart att Electrolux bör finnas kvar i Nordamerika.

”Även om resultaten bör förbättras under andra halvåret 2023 ser vi en förhöjd resultatrisk på kort sikt och begränsad potential på uppsidan från nuvarande aktiekurs”, skriver DNB.

I går stängde aktien 2,6 procent ned till 154:96 kronor. Vid 11.15-tiden på torsdagen hade Electrolux sjunkit ytterligare 2,9 procent till 154:38 kronor.