Börsm De stora analyshusens prognoser för amerikanska S&P 500:s utveckling nästa år skiljer sig stort med några som spår en nedgång medan den mest optimistiska spår tvåsiffrig uppgång. Men en sak har de gemensamt – det blir inte lika stor uppgång som i år.

Det är Marketwatch som sammanställt analyshusens prognoser inför 2022.

Bland de största optimisterna finns Credit Suisse som spår att S&P 500 stiger över 11 procent jämfört med dagens nivå i spåren av en robust ekonomisk tillväxt.

Samtidigt spå JP Morgan att S&P landar på nivån 5050 nästa år, drygt 8 procent högre än i dag. Detta då vinsterna fortsätter att växa och flaskhalsarna i tillverkningsleden lättar.

“Men den största delen av uppgången väntas ske under den första halvan av 2022 när de penning- och finanspolitiska stödåtgärderna fortfarande ger medvind”, skriver JP Morgan enligt Marketwatch.

Citigroup spår en mer modest uppgång strax under 5 procent men varnar för att det kan bli skakigt.

”Det kommer förmodligen bli ökad volatilitet i samband med Feds åtstramningar. Dessutom är omikron en osäkerhetsfaktor”, säger Citigroups Shawn Snyder till Marketwatch.

Bland pessimisterna hittar vi Bank of Amerika som spår att S&P 500-indexet kommer att landa på 4600 nästa år, ner 1,5 procent mot i dag.

”Dessvärre ser vi en del likheter mellan i dag och år 2000 då techbubblan sprack”, säger BofA:s Savita Subramanian enligt Marketwatch.

Morgan Stanley har en än mer dyster syn och ser en nedsida på nästan 6 procent trots vinsttillväxt nästa år.

“Visst finns det fina bolag men vi är inte lika övertygade om att de kommer att bli lika fina aktier nästa år när det stramas åt, räntor höjs och inflationen fortsätter att vara utmanande”, säger Morgan Stanleys Lisa Shallet till Marketwatch.

JP Morgan föredrar i stället aktiemarknader utanför USA inklusive tillväxtmarknader eftersom dessa väntas prestera bättre än de amerikanska indexen, inte minst tekniktunga  Nasdaq.

”Vi tror att högre räntor och en stramare penningpolitik kommer att ge motvind för marknader som Nasdaq som handlas på höga multiplar”, säger Lisa Shallet. 

Analyshus S&P500-prognos Upp/nedsida mot i dag (%)
Credit Suisse  5200 11,4
Goldman Sachs  5100 9,2
JPMorgan  5050 8,2
RBC  5050 8,2
Deutsche Bank  5000 7,1
Citigroup  4900 4,9
Barclays  4800 2,8
BofA  4600 -1,5
Morgan Stanley  4400 -5,8

Källa: Marketwatch