Kullager från SKF.

Aktier Wall Street har fått upp intresset för den europeiska aktiemarknaden. Samtidigt hissar ett par analyshus varningsflagg för tre svenska börsbolag, rapporterar finanskanalen CNBC. 

Privata Affärer har tidigare rapporterat om Wall Streets ökade aptit för europeiska aktier. Regionen har rivstartat 2023 med en uppgång på ungefär 6 procent sedan årsskiftet, baserat på utvecklingen för det breda Stoxx 600-indexet.

Samtidigt varnar nu ett par analyshus på Wall Street för fem aktier på den europeiska marknaden, varav tre svenska börsbolag, rapporterar finanskanalen CNBC som tagit del av analyserna.

Ett av dem är kullagertillverkaren SKF. Bakom varningen står Barclays som tror att det svenska verkstadsbolaget kommer att ”underprestera” i förhållande till den breda aktiemarknaden i takt med att konjunkturen försvagas. 

Riktkursen på 140 kronor för SKF motsvarar en nedsida på 24 procent jämfört med aktiens stängningskurs på tisdagen. 

Det andra bolaget, gruvutrustaren Epiroc, säljstämplas av UBS. Banken räknar med färre beställningar av gruvutrustning under det kommande året och pekar på lägre råvarupriser, vikande konjunktur och en minskad industriell aktivitet. 

Riktkursen på 145 kronor ger en nedsida på nära 30 procent jämfört med Epirocs stängningskurs på tisdagen. 

Dessutom rekommenderar UBS sina kunder att sälja lastbilsjätten AB Volvo. Storbankens prognoser över bolagets lönsamhet och orderingång ligger under snittförväntningarna på marknaden, rapporterar CNBC vidare. 

I övrigt uppmanar Barclays sina kunder att sälja brittiska Bunz och UBS att göra sig av med aktierna i danska rederijätten Maersk.