Analyser Flera investmentbanker har höjt sina riktkurser för kullagerföretaget SKF efter torsdagens delårsrapport, som bland annat bjöd på ett högre justerat rörelseresultat än analytiker hade räknat med och fullt ut motverkad kostnadsinflation i kvartalet.

Aktien klättrade under den generellt starka börstorsdagen med 11,6 procent till nästan 212 kronor. På fredagsförmiddagen har aktien sjunkit tillbaka 0,5 procent till 211 kronor.

Carnegie har efter rapporten lyft sin riktkurs från 175 till 185 kronor med upprepad behållrekommendation.

Danske Bank har lyft sin riktkurs från 180 till 200 kronor, också med fortsatt behållrekommendation.

”SKF:s kvartalsresultat slog konsensusförväntningarna, men det är viktigt att komma ihåg att marginalerna ändå sjönk med 100 punkter”, framhåller Danske Bank i en analys.

Nordea har höjt riktkursen från 140 till 155 kronor, men står fast vid sin säljrekommendation. Banken spår en negativ organisk tillväxt på 5 procent under 2023.

”Lägre insatsvarukostnader kommer att dämpa fallet, men vi argumenterar för att lägre volymer kommer att tynga lönsamheten kraftigt”, skriver Nordea som tror att det justerade rörelseresultatet kommer att backa 12 procent i år.

Citi Investment Research har höjt sin riktkurs från 175 till 213 kronor med fortsatt neutral rekommendationen. Riktkurshöjningen motiveras med högre vinstprognoser och omvärdering av sektorn till följd av antaganden om lägre riskfri ränta och förbättrade makroekonomiska utsikter.

Pareto Securities drar upp sin riktkurs på SKF från 210 till 240 kronor och upprepar sin köprekommendation. Analyshuset fortsätter att ha SKF som en av sina favoritval bland verkstadsbolagen.

”SKF levererade bättre marginal än förväntat i fjärde kvartalet och även mycket positiva utsikter om en organisk tillväxt med ett medelhögt ensiffrigt tal för både första kvartalet och helåret 2023. Prishöjningar slår gradvis igenom och kostnaderna kommer ned snabbare än förväntat”, resonerar Pareto.

Barclays Capital har höjt sin riktkurs från 140 till 180 kronor, dock med fortsatt rekommendation om att undervikta aktien.

Vidare har Bank of America Securities sänkt sin rekommendation för kullagerföretaget från köp till neutral efter delårsrapporten.

SKF redovisade på torsdagen ett justerat rörelseresultat på 2.542 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2022, vilket var 14 procent högre än vad analytiker i genomsnitt hade räknat med enligt Infronts sammanställning av 18 prognoser inför rapporten.