Aktier Det finns fortfarande en stor uppsida i energibolagen och aktiekurserna kan fördubblas nästa år, även om den bredare marknaden står och stampar, enligt Thomas Lee, analyschef på investeringsrådgivaren Fundstrat. 

Årets stora vinnare på börsen är energisektorn. Energiaktierna inom det amerikanska flaggskeppsindexet S&P 500 har rusat 63 procent i år, vilket kan jämföras med fallet på 17 procent för indexet i stort. 

Trots det har aktierna betydligt mer att ge, enligt investeringsrådgivaren Fundstrats analyschef Thomas Lee. Det säger han i en intervju med CNBC

Firmans kunder har under de senaste åren ansett att de kan ignorera den fossila energisektorn eftersom världen rör sig mot förnybara energikällor, säger Thomas Lee och tillägger att det här året blivit något av ett uppvaknande för dem.  

I början av året uppgick oljepriserna till runt 76 dollar per fat, men steg sedan kraftigt i samband med Rysslands invasion av Ukraina och nådde som högst över 120 dollar i mars, vilket satte ordentlig fart på kurserna i energibolagen. Under senare delen av hösten har oljepriserna fallit tillbaka och Texasoljan WTI handlas på onsdagen till drygt 78 dollar per fat. 

I intervjun understryker Thomas Lee att han inte ser en lika stor uppsida i oljepriserna som många andra investerare verkar göra. Anledningen till att energiaktierna kunnat försvara sina uppgångar under året är för att de har så låga värderingar, fortsätter analyschefen. 

– Om energi är så viktigt för ekonomin som vi anser att det är borde energiaktier ha ett börsvärde som matchar deras andel av nettovinsterna, säger han till CNBC och tillägger att energiaktierna kan ”fördubblas nästa år” även om den bredare marknaden står och stampar.