Analys: Välj rätt uppköpskandidat

Publicerad 2015-06-17 13:06

Analys Tiderna för uppköp på Stockholmsbörsen är goda, men alla uppköpskandidater är inte lika bra.

Orsaken är att det i de flesta fall inte blir något uppköp, så grunden för ditt aktieköp måste vara bolagets kvalitet och framtid samt aktiens värdering.

En uppköpskandidat som just gav en friare nobben är Tradedoubler. Efter aktiens utveckling de senaste åren borde bolaget se billigt ut och man kan tycka att en turn around-kandidat som Tradedoubler borde vara aptitlig.

Sett ur ett annat perspektiv tycks IT-bolagets problem bara fortsätta och det går att fundera över om så kallad affiliatemarknadsföring* verkligen är framtidens melodi. I bästa fall kan du se Tradedoubler som en chansaktie eller lottsedel, men kommer inget fett uppköpsbud riskerar du att bli sittande med en aktie där risken är högre än potentialen.

Det är bättre att chansa på svenska IT-bolag med en mer framgångsrik teknik, som Enea, HMS Networks, IAR Systems och Raysearch. Alla aktierna är mer eller mindre dyra nu, men kvalitet i form av stigande vinster kostar. Särskilt i goda börstider.

Utanför IT-sektorn hittar vi hotellbolaget Rezidor, vars historik inte imponerar. De två senaste räkenskapsåren har det åtminstone blivit lönsamhet, men varken intäkter eller vinst har någon lång tydlig trend uppåt.

Det är för de flesta placerare därför bättre att välja andra uppköpskandidater som bioteknikbolaget Sobi, teleoperatören Tele2 eller snusjätten Swedish Match. Det förstnämnda bolaget är en chansaktie, de två sistnämnda är mer som stabila kassakor.

*Affiliatemarknadsföring innebär att ett företag agerar mellanhand (i det här fallet Tradedoubler) till annonsörer som vill synas och öka sin försäljning och affiliates (de som driver en viss sajt där reklamen syns) som vill tjäna pengar på sin webbplats eller blogg.