Allison Kirkby kan dubbla Telias sparmål när hon tillträder som vd.

Analys DNB Markets ser utrymme för att Telias tillträdande vd Allison Kirkby dubblar bolagets besparingsmål. Det framgår av en analys där DNB Markets höjer rekommendationen för Telia till behåll (sälj) och upprepar riktkursen 40 kr.

Själva uppgraderingen hänvisar banken emellertid till den senaste tidens kursnedgång i Teliaaktien.

Med anledning av att Tele2:s tidigare vd Allison Kirkby i början av sommaren tar över som vd för Telia har DNB tittat på hur stor roll som bolagsledningarnas beslut spelat för återföringen till aktieägarna i de två teleoperatörerna Telia och Tele2 de senaste 5-6 åren.

”I stort sett hittade vi inga skillnader, vilket indikerar att det inte kommer att bli något dramatiskt strategiskt skifte under hennes förvaltning”, skriver DNB.

Eventuella utökade besparingar vid Telia kan skapa 4 kr per aktie för investerare bedömer DNB som samtidigt, med hänvisning till förväntningar om ett svagare kassaflöde i år, har sänkt sitt estimat för Telias utdelning 2020 till 2,20 kr per aktie från 2,50 kr.

Den lägre utdelningsnivån reflekteras emellertid redan i Telias aktiekurs, enligt DNB.

Vidare ser DNB en risk för att svenska staten beslutar sig för att lämna som ägare, genom att sälja aktier via en så kallad accelererad bookbuilding-process till en rabatt på omkring 5 procent eller cirka 2 kr per aktie.

Telia bekräftar nu att Allison Kirkby tillträder som vd den 4 maj i vår. Tidigare har bolaget meddelat att hon skulle tillträda tjänsten under det andra kvartalet 2020.