Analys Telia väntas presentera ett större kostnadssänkningsprogram i samband med sin investeraruppdatering, som bolaget håller i samband med att bokslutsrapporten släpps den 29 januari. Det framgår av ett par analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Investeraruppdateringen kan som sådan utgöra början på en ny era för Telia, en som en mer strömlinjeformad operatör”, skriver Handelsbanken i en analys.

Enligt SHB kan Telia släppa nya finansiella mål och en uppdaterad strategi som väntas fokusera runt förenkling, digitalisering och transformering.

I termer av finansiella ambitioner har banken tittat på de effektiviseringsmål som sektorkollegorna KPN och Tele2 har kommit med de senaste åren.

”Genom att räkna med liknande mål på Telias finanser, ser vi potential för ett treårigt 3-6 miljarder kr stort kostnadsbesparingsprogram, motsvarande 5-10 procent av total opex (rörelsekostnader, reds anm)”, skriver Handelsbanken.

Nordea spår ”ambitiösa, men överträffbara” mål, som kan lägga grund för en förbättrad syn på aktien.

”Vår bästa gissning är att Telia presenterar ett treårigt kumulativt besparingsmål för rörelsekostnaderna (opex) om 2,5-3,0 miljarder kr”, skriver Nordea i en analys där banken också hänvisar till att konsensusförväntningarna ligger på en opex-neddragning på omkring 1,1 miljarder kr fram till 2023.

Nordea efterlyser också kommentarer kring capex-effektivitet, kassaflödesutsikter och hur vägen till tillväxt i tjänsteintäkterna ser ut.

I sin analys uppgraderar Handelsbanken sin rekommendation för Telia till köp (behåll) med en riktkurs som ligger kvar på 41 kr. ”Som en följd av den senaste tidens kursnedgång reflekterar vår riktkurs en betydande potential, vilket föranleder oss att uppgradera till köp (behåll)”, skriver Handelsbanken.

Nordea har i sin tur har sänkt riktkursen för Telia till 43 kr (44) med en upprepad köprekommendation, enligt en analys daterad den 19 januari.

Om förtroendet för ett mer effektivt och ”smalare” (leaner) Telia etablerar sig, ser Nordea förutsättningar för en långsiktig omvärdering av bolaget, uppger banken.

Vid 10.30-tiden hade Telia stigit 2,2 procent till 35,80 kr på Stockholmsbörsen.