Aktie Dagligvarubolaget Axfood ser ut att kunna fortsätta ta marknadsandelar i allt raskare takt, men högre energi- och lönekostnader väntas samtidigt dämpa resultatutvecklingen, skriver Danske Bank i en analys.

”Detta i kombination med en stark aktiekursutveckling och en rik värdering är huvudskälen till varför vi nedgraderar till behåll”, skriver Danske Bank.

Under det andra kvartalet lyckades Axfoods butiksförsäljning växa i en dubbelt så hög takt som den svenska dagligvarumarknaden. Danske Bank ser inga skäl till varför den starka utvecklingen inte kommer att fortsätta på kort sikt och hänvisar till att Willys framstår som det uppenbara lågprisalternativet när konsumenter letar efter sätt att spara pengar på sina matinköp.

Ökade kostnader väntas däremot dämpa resultatutvecklingen. Enligt Danske Bank är omkring 60-65 procent av Axfoods energikostnader säkrade väl in i 2023 och nya löneavtalen kommer bli aktuella först i mars 2023, vilket banken påpekar ger Axfood tid att förbereda sig och justera priserna.

”Vi ser det emellertid som rimligt att tro att detta tillsammans med extra lagerövergångskostnader kommer att dämpa lönsamhetsutvecklingen under 2023”, skriver banken.

Som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen har Danske Bank Markets sänkt sin rekommendation för Axfood till behåll från köp och dragit ned riktkursen till 320 kronor (335).

Vid 11.15-tiden hade Axfood, som på torsdagen handlas exklusive utdelning om 3:75 kronor, gått ned 22:80 kronor eller 7,3 procent till 291 kronor.