Analys: Hans bolag slår börsen med hästlängder

Publicerad 2015-10-09 12:02

Analys Öresund är bolaget som slår börsen med hästlängder i år. Långsiktig stockpicking när den fungerar som bäst.

Dagens enda rapportbolag är investmentbolaget Öresund som visar att bolaget är i gammalt gott slag. Substansvärdet har ökat med nästan 18 procent i år (jan-sep) samtidigt som Stockholmsbörsens index steg med knappt 4 procent. Båda siffrorna är justerade för utdelningar.

Det är de tunga innehaven i Bilia, Fabege och Carnegie som lämnat störst bidrag till ökningen av substansvärdet. Bilia har fram till idag ökat med 41 procent och Fabege med 25 procent.

Öresund är numera i allt väsentligt Mats Qvibergs bolag, han är styrelseordförande och huvudägare. Han har själv varit vd under lång tid, men gick upp till ordförande för ett antal år sedan och därefter har vd-posten växlat.

Sedan förra hösten är Gustaf Lindner vd och Placeringsguiden gjorde en intervju med honom bara två veckor efter tillträdet. Han menade då att det inte fanns någon anledning att rucka på Öresunds strategi att satsa på bolag med en stark balansräkning och en hög direktavkastning.

Några förhoppningsbolag finns inte i Öresunds portfölj – det närmaste man kommer den kategorin av aktier är tredje kvartalets köp av Oriflame som Öresund uppenbarligen anser ha nått botten.

Öresund har också genom åren värnat om aktieägarvärdet genom inlösen, utdelning av aktier från portföljen med mera. Aktieägarna har tidigare är till exempel fått både aktier i Bilia och Fabege. Och Lindner utesluter inte att detta kan bli fallet igen.

Utöver de större innehaven finns också ett antal mindre positioner som också går bra. I Ework äger bolaget ca 10 procent och aktien har gått upp med 19 procent i år. Och bolaget har ökat i slutet av sommaren i MQ som i onsdags kom med en stark rapport och den sammanlagda kurshöjningen i år uppgår till över 20 procent.

Sammantaget framträder liksom många gånger förr ett bolag som ägnar sig åt långsiktig stockpicking och gör det mycket bra. Mats Qviberg är ända sedan han utsågs till en av Sveriges stjärnmäklare 1986 (på Carnegie) varit i hetluften och övertagandet av Öresund har onekligen varit till fördel för aktieägarna.

Han har ett stort misslyckande på sitt cv och det är fallissemanget i HQ Bank – men sett över många års portföljförvaltning är det bara ett hack i kurvan.