Analys Hygien- och hälsobolaget Essity steg i onsdagens handel på Stockholmsbörsen, samtidigt som de breda börsindexen backade.

Handelsbanken Capital Markets höjde på tisdagskvällen sin rekommendation för aktien till köp, med ny riktkurs 340 kr (320).

”Vi väntar oss att bolagets starka vinstmomentum ska fortsätta under det första halvåret 2020, och vi höjer vårt ebita-estimat för helåret 2020 med 10 procent”, skriver Handelsbanken i analysen.

Den optimistiska hållningen motiveras bland annat med att Essity åtnjuter lägre kostnader för insatsvaror, i första hand för pappersmassa.

”Essitys vinst i det fjärde kvartalet, särskilt för affärsområdet Consumer Tissue, bör få ett lyft av väsentligt lägre råmaterialkostnader”, skriver banken.

Massapriserna har fallit kontinuerligt sedan toppen under den senare delen av 2018, men även priserna på returpapper har fallit ”dramatiskt”, påpekar analytikern, som fortsätter:

”Eftersom nuvarande massapriser är 25-30 procent under genomsnittet för det första halvåret 2019, finns det gott om medvind kvar från de lägre råvarupriserna.”

Lägre råvarupriser innebär dock att det kan bli svårare för Essity att höja eller upprätthålla sina försäljningspriser. Historiskt har bolagets pris/mix-komponent emellertid varit relativt stabil, konstaterar Handelsbanken.

Essity handlades vid 12.30-tiden på onsdagen till 307,60 kr, en uppgång med 0,6 procent för dagen. Stockholmsbörsens OMXS30-index var samtidigt ned 0,4 procent.

 

Graf: Essity kursutveckling 1 år

image

Källa: Infront