Analys: För hög prisrisk i Bravida

Publicerad 2015-10-07 12:34

Analys Det finns flera skäl att avstå från att teckna aktier i installationsbolaget Bravidas börsnotering. Men bolaget kan vara värt att hålla koll på efter börspremiären.

Nu får Eltel sällskap på börsen av Bravida, som också är i branschen för teknik- och infrastrukturtjänster. Teckningstiden är 6-14 oktober och priset på aktien är 36-44 kr. Det är ett för brett teckningsintervall, där högsta kursen är 22 procent dyrare än den billigaste. Börsvärdet hamnar i intervallet 7,3-8,9 miljarder kr och vi vet alltså inte vilken värdering som Bravida-aktien kommer att börsnoteras till.

Bravida levererar sina installations- och servicelösningar i Norden. Orderingång, försäljning och vinst pekar även i år uppåt, bland annat via förvärv. I balansräkningen hittar vi å andra sidan en goodwilltillgång på 7,1 miljarder kr, vilket är mer än dubbelt upp mot hela det egna kapitalet.

De finansiella kostnaderna har hittills ätit upp halva vinsten. Oaktat årets engångskostnader blir det uppåt 2 kr per aktie kvar om vinsten ökar rejält. Det ger ett p/e-tal på drygt 18-22, vilket i vart fall inte med den högsta värderingen känns billigt även om Bravidas verksamhet är ganska konjunkturstabil.

Ingen nyemission görs vid introduktionstillfället, men finanseringen blir billigare nästa år då lånen nu läggs om.

En varningssignal är förstås att ägaren, riskkapitalbolaget Bain Capital, säljer cirka 42 procent av aktierna i bolaget. Riskkapitalister är nämligen bra på att sälja dyrt, men många nya aktier i samma situation har ändå fått en bra börsstart under det senaste året.

Frågan är om det går nu när trenden på börsen vänt ned. Det blir i vart fall ingen kursrusning som när Collector introducerades. Bravida är annars ett till synes rätt bra bolag du bör hålla kolla på framöver.

Första handelsdag på Stockholmsbörsen är den 16 oktober och delårsrapport för tredje kvartalet kommer den 26 november.