Analys Om något har läget för Telia förändrats till det sämre. Samtidigt har aktien gått starkt de senaste månaderna. Den kombinationen får Nordea att se begränsad uppsida i aktien varför rekommendationen sänks från köp till behåll, enligt en analys som släpptes på måndagen.

”De underliggande fundamentala villkoren för Telia har på marginalen förändrats till det sämre med mer aggressivt beteende från konkurrenterna på den svenska kärnmarknaden. Trots det har aktien gått väldigt bra de senaste veckorna, till delar tack vare en stark aktiemarknad i allmänhet, men troligen även beroende på en generell rotation mot defensiva sektorer”, skriver Nordea.

Vad gäller den skarpare konkurrensen pekar Nordea i första hand på Tre:s prismässiga offensiv på B2B-marknaden. Banken lyfter även fram att Tele2 under de två senaste månaderna varit mycket flitig med tv-reklam och tolkar det som en ytterligare indikation på ”ökad aggressivitet” på den svenska operatörsmarknaden.

Nordea belyser även att Telia under sommaren har höjt priset på flera abonnemangstyper.

”Vi förväntar oss att det kommer att ge stöd till Telias ambition att vända B2C-trenden under det andra halvåret 2019. Det kommer emellertid inte påverka den förestående rapporten för det andra kvartalet, men det är en stor åtgärd och kommer med en risk för dramatiskt ökad churn (kundavhopp; reds anm)”, heter det i analysen.

Nordea sätter ingen riktkurs när rekommendationen är behåll. Bankens riktkurs var tidigare 45 kr. På måndagen handlas aktien kring 43,40 kr, tillika stängningskursen i fredags. Telia har stigit med drygt 9 procent sedan början av juni.