Analys: Därför ska du gifta dig med aktier och inte råvaror

Publicerad 2015-06-03 12:38

Analys Historien visar vilka tillgångsslag du ska satsa på och undvika för att få hög avkastning över tid.

För att hitta rätt sparstrategi behöver du höja blicken och titta på de riktigt långa trenderna. Det finns flera olika studier som pekar på att aktier med rätt riskspridning är bästa tillgången att äga sett över många år. Detta särskilt om vi tar hänsyn till inflationen.

En studie av SG Cross Asset Research från 2013 visade att aktier gett en bra real avkastning under de senaste 142 åren. Statsobligationer och företagsobligationer är säkrare papper och här var avkastningen lite lägre men ändå hygglig. Råvaror hade däremot inte gett någon avkastning alls mer än inflationen.

Detta får stöd av en studie från Marotta On Money. Den visar att guld endast gav 0,6 procents årlig realavkastning från januari 1802 till december 2013. Aktier gav 6,7 procent inflationsjusterat och räntepapper kring hälften. Allra sämst var kontanter, som förstås tappat i värde eftersom du inte ens får ränta på sedlar och mynt utan bara tappar köpkraft i takt med inflationen.

Av de tillgångsslag som du däremot aktivt placerar i är råvaror alltså det sämsta. Rent strategiskt ska du alltså inte gifta dig med råvaror utan med aktier. Rent taktiskt på lite kortare sikt kan exempelvis guld och silver vara intressant allt placera i ändå.

Prisrörelserna i råvaror skiljer sig från börsen och kan därför ge riskspridning. När börsen faller kan guld stå sig och vi minns ju alla hur bra guldet och periodvis även oljan gick under 00-talet. Nu när börsen gått upp en längre tid behöver det därför inte vara läge att sälja råvaror och kasta in allt på börsen, men i nästa börskrasch är det definitivt det.

De bästa affärerna du kan göra är när du köper aktier i kvalitetsbolag som dragits med i en börsnedgång. Köpte du exempelvis Axis, Assa Abloy, Hexpol eller Hexagon i finanskrisen blev det fantastiska affärer. I väntan på nästa fyndläge kan däremot en liten skvätt guld och korta räntefonder vara relativt trygga tillgångar att allokera en del av ditt kapital i.