Covid-19 orsakade en aldrig tidigare skådad ekonomisk kollaps under första halvåret, som därefter följts av en ”osynkroniserad andra våg”. Återhämtningen har varit mycket ojämn då ”villkoren bestämts av viruscykeln”, skriver Pascal Blanqué. Han menar att de stora globala ekonomiska skadorna når in i 2021, och ännu längre.
Börsutvecklingen kommer av sig och många människor gör stora personliga förluster i kölvattnet på pandemin. Den utbredda förväntan att vaccinet skulle vara lösningen på kort sikt är alltför optimistisk, menar Amundi.
Krympande likviditet
Marknadens förväntningar är stora på att nya penningpolitiska stöd byggs upp under de kommande månaderna. De stora stöden stärker sentimentet på marknaderna enligt devisen ”det som är dåliga nyheter för ekonomin är goda nyheter för marknaderna”, skriver Pascal Blanqué.
Riskfyllda tillgångar blev populära mitt under pandemin och gynnades av de omfattande och stora penningpolitiska stöden, medan investerare med traditionellt balanserade portföljer fick uppleva en fördubbling av volatiliteten. Ändå krympte likviditeten på marknaden kraftigt.
Aktier bättre i långsam återhämtning
Amundi ser flera olika investeringsteman för 2021 på portföljnivå. Sett till de olika tillgångsslagen tror Amundi till exempel på att det blir en rotation från krediter, high yield, till aktier.
”Aktier har sannolikt bättre risk-return-profil än high yield i en fas av långsam återhämtning. Investerarna bör därför satsa på cykliska värdeaktier och prioritera ESG-teman”, är det huvudsakliga rådet.
Men det blir svårt att upprätthålla tillväxten under 2021 och därför bör placerarna leta över hela fältet av möjligheter, inklusive tillväxtmarknadsobligationer.
”Vi tror att en gammaldags geografisk indelning av marknaderna åter kommer i fokus på grund av att den globala handeln inte längre förmår driva global tillväxt, och återskapa värdekedjorna”, skriver Pasqual Blanqué.
Tillväxtmarknaderna bäst
En förflyttning från fixed income till ”smart income” är ett annat tema. I takt med att skulderna når historiskt höga nivåer samtidigt som räntorna föväntas fortfarande vara låga på kort sikt bör investerare bygga ”intäktsmaskiner” genom att leta efter möjligheter över hela fältet.
Amundi anser också att investerare bör allokera en del av portföljen till statsobligationer, oavsett värderingarna, framför allt för att säkra upp förmågan att agera om marknaderna drabbas av likviditetsbrist.
Tillväxtmarknaderna framstår som allra bästa stället att investera i under den fortsatta pandemiutvecklingen. Den kinesiska ekonomin, liksom andra asisatiska marknader, har varit mest motståndskraftiga och de har också framgångsrikt bekämpat covid-19 och fortsatta virusutbrott.
Inflationen en risk
”Hittills är Kina det enda landet som lyckats nå upp till sin BNP-nivå före krisen”, skriver Pasqual Blanqué, som också tror på tillväxtmarknader i Latinamerika.
På medellång sikt är den stora risken för investerarna att realräntorna och inflationsförväntningarna släpps lösa på grund av de ”massiva fiskala stimulanserna”. Marknaderna har inte prisat in en kommande inflation än, men bör leta efter strategier att möta den