Gröna Lund öppnade aldrig i år.

Pandemin Bolaget Parks and Resorts, som bland annat driver Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland, har ett akut pengabehov till följd av coronakrisen.

Nu går AMF in med 400 miljoner kronor genom att köpa preferensaktier som kan återköpas eller konverteras till stamaktier om fem år, enligt ett pressmeddelande.

Coronapandemin har inneburit att Parks and Resorts inte har kunnat öppna alla sina nöjesparker enligt plan under 2020. Två av Parks and Resorts parker, Gröna Lund och Skara Sommarland, har tvingats hålla stängt hela året – något som skapar ett stort underskott och brist på likviditet.

”Vår situation är mycket ansträngd. Att en långsiktig investerare som AMF tror på oss ger både självförtroende och en möjlighet att bibehålla nödvändig grundstruktur”, säger Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck i en kommentar.

Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF, beskriver Parks and Resorts som ett ”fint och i grunden välskött” företag med en ledande ställning inom besöksnäringen.

”Som finansiellt starka och långsiktiga investerare kan vi göra investeringar som vi tror blir bra för våra sparare över tid”, säger han.