USA Den amerikanska tioårsräntan steg under natten mot onsdagen tillfälligt över 4 procent för första gången sedan 2010. Dollarindex har samtidigt stigit till ett nytt 20-årshögsta.

”Det är en kombination av spridningen från Storbritannien… där de obligationsräntorna har blivit ‘ballistiska’. Och det har spridit sig över till andra räntemarknader, så det är lite av en rikoschetteffekt”, sade Moh Siong Sim, valutastrateg på Bank of Singapore, till Reuters.

”Och naturligtvis … detta är mot bakgrund av ett mycket beslutsamt budskap från Fed att göra allt som krävs för att få ner inflationen”, tillade strategen.

Neel Kashkari, Fed-chefen i Minneapolis, tydliggjorde på tisdagskvällen återigen vikten av att fortsätta med räntehöjningar ända tills det finns tydliga tecken på att inflationen avtar.

”Det enda misstaget som jag är mycket medveten om, som jag vill undvika att upprepa från 1970-talet, är när beslutsfattare såg ekonomin försvagas, såg inflationen börja avta och sedan sänkte de räntorna och trodde att de hade gjort det. Och sedan flammade inflationen upp igen. Det tror jag är ett misstag som vi inte kan göra och inte kommer att göra”, sade han i samband med ett event på tisdagen, skrev Wall Street Journal.

Fed-chefen i San Fransisco, Mary Daly, sade under natten mot onsdagen att hon vill få ner inflationen i USA, men inte på ett onödigt sätt tippa ekonomin in i en nedgång. Det är viktigt att navigera genom den höga inflationsmiljön så försiktigt vi kan och vi är resoluta och engagerade i att göra det.

Mary Daly sade att Fed måste nå en balans mellan målen om låg inflation och full sysselsättning och noterade att inflationen är hög i nästan alla länder.

Enligt Reuters ser marknaden nu en Fed fundsränta på 4,50-4,75 procent under första kvartalet 2023 jämfört med tidigare prognos på 3,75-4,00 procent.

Chefen för Vita husets ekonomiska råd, Brian Deese, sade att den starkare dollarn är en återspegling av den relativa styrkan i USA:s ekonomi och att de riktar en stor uppmärksamhet mot svagheter i den globala tillväxtbanan.

USA är i en historisk övergång men har förtroende för motståndskraften i ekonomin, enligt Deese.

Han sade vidare att sanktionerna mot Ryssland har haft en betydande påverkan på den ryska ekonomin och att de har en eskalerande påverkan över tid.

Enligt Axios överväger Vita huset att låta finansminister Janet Yellen avgå efter mellanårsvalet i november.

Tidigt på onsdagsmorgonen pekar de amerikanska räntorna svagt nedåt. Tvåårsräntan är dock 2 punkter högre och tioårsräntan 4 punkter högre, på 3,99 procent, än vid svensk stängning i går.