Börsen Energikrisen, centralbankernas åtstramningar och politiska turbulensen i Italien är orsakerna till varför Goldman Sachs fortsätter att undervikta europeiska aktier, uppger storbankens strateger i en ny analys. Strategerna lyfter samtidigt fram vad som krävs för synen på marknaden ska förändras. 

Den makroekonomiska situationen försämras i Europa. Goldman Sachs kommer därför att behålla undervikten i europeiska aktier, konstaterar strateger på storbanken i en marknadsanalys som nyhetsbyrån Bloomberg tagit del av

Storbankens strateger listar ett antal orosmoln i regionen. Det handlar om de skyhöga energipriserna, nya väntade åtstramningar från centralbankerna för att tackla den höga inflationen och det osäkra politiska läget i Italien. Landet håller nyval den 25 september.

”Våra ekonomer förväntar sig att energikrisen kommer att dra både Europa och Storbritannien in i en recession – om än relativt mild – och ser nya åtstramningar från ECB och BOE framför sig”, går det att läsa i analysen, enligt Bloomberg. 

ECB är euroländernas centralbank. BOE syftar på Bank of England, vilket är den brittiska centralbanken. 

För att synen på regionen ska förändras behöver Goldman Sachs strateger se tecken på en ”närstående” botten i marknaden, enligt analysen.